Szívárnyék

2020.01.28. 08:00

Pilinszky szellemét idézték meg

Igyekeztek megadni a rangját a magyar kultúra napja alkalmából rendezett díjátadó ünnepségnek a szervezők a Dunaföldvári Művelődési Központ és Könyvtárban vasárnap az ünnepi műsorral.

Balla Tibor

Vecsei H. Miklós és Szabó Balázs párosa az előadáson

Fotó: Laczkó Izabella / Dunaújvárosi Hírlap

Dunaföldvár

A Szívárnyék című esten Pilinszky János versei szólaltak meg, két hangon, Szabó Balázs zenész, a Szabó Balázs Bandájának vezetője és Vecsei H. Miklós, a Vígszínház Junior Prima díjas színművésze tolmácsolásában, prózában és hangszerrel kísért énekhanggal.

Vecsei H. Miklós gitárral
Fotó: Laczkó Izabella / Dunaújvárosi Hírlap

„Egyedi hangvételű, szuggesztív és szubjektív előadás két, eleddig csak ebben az előadásban összeállt kiváló színpadi előadó közreműködésével. Mindketten kötődnek Pilinszkyhez; mindketten a maguk módján feldolgozták a hozzájuk közel álló verseket, prózákat; most itt, ennek az előadásnak a kedvéért összefűzik azokat. Hangban és dalban, énekben és gitárban, brácsán” – ekként hirdette a színlap az előadást.

Vecsei H. Miklós és Szabó Balázs párosa az előadáson
Fotó: Laczkó Izabella / Dunaújvárosi Hírlap

A kezdés után aztán hamar a közönség tudomására hozták, hogy tulajdonképpen egy kísérlet részesei vagyunk, készülőben van egy nagyszínpadi, nagyívű összeállítás, amelyhez az ilyen kétszemélyes esteken tesztelik, mi működik, mi nem.

A kísérletezésben Szabó Balázs előbbre jár, a megzenésített verseket már lélekig hatoló átéléssel tolmácsolja, amíg Vecsei még erősen a tapogatózó szakaszban ragadt, a szövegbiztonságtól is messze áll egyelőre.

Mindemellett az est így is méltó emléket állít a korszakos zseninek, életének fontos történéseit, emblematikus költeményeit megidézve. Slusszpoénként még a fiatalkori szerelem, Törőcsik Mari is megszólalt az Apokriffel.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában