helytörténeti tárlat

2020.01.30. 11:00

Kiállítás Kisperkátáról

Újabb állandó kiállítás nyílik Perkátán a Győry-kastély épületében január 31-én.

Horváth Dóra

A tárlat, amely a Kisperkáta címet viseli, Perkáta egy területének történelmét mutatja be, közösségi összefogás eredményeként. Kisperkáta felé a József Attila utcából visz a többi között út, ahol ma már teljesen más kép fogadja a kirándulókat, mint egykor. A lankák, fasorok, nádasok és ligetek között még felsejlenek az egykori kúria romjai.

Családi emlékeket is láthatunk (tárlatrészlet)
Fotó: Horváth Dóra

– Amikor a Győry család gazdálkodott Perkátán, akkor annak szerves része volt a kisperkátai terület, amely azt megelőzően, a jezsuiták idejében a birtokkezelő központja volt – mondja Rajcsányi László, Perkáta díszpolgára, a kiállítás egyik fő közreműködője. – Amikor Győry Ferenc a kastély elődjét megkapta, akkor került Nagyperkátára a birtok központja, de a kisperkátai rész továbbra megmaradt a birtokkezelés egyik szerves részeként. Később, amikor a Győry család a magyarországi arisztokrata életbe jobban beépült, a községgel együtt Kisperkátát is fejlesztették. Nagy valószínűséggel egy kis kúriát építettek ide, ahol a vendégeket fogadták, valamint egy, a falubeli kastélynál nagyobb angolkertet is kialakítottak, amely szépségében páratlan lehetett a kis tóval és gazdag növényvilágával.

Kisperkáta életében három nemesi család játszott fontos szerepet: a Győryek mellett később a Szapáryak, majd végül a Paukovicsok, akiknek tulajdonlása alatt az egyik fénykorát élte a terület. Nekik állít emléket a kiállítás, amelyen tablókat, térképeket és a családokhoz köthető tárgyakat láthatnak a látogatók majd. A kiállítás megvalósulásában Rajcsányi László mellett közreműködött a Perkátai ÁMK, a 42. Állomás Kulturális Egyesület, valamint a Paukovicsok utolsó leszármazottja, Paukovics Mária, s az ő élettörténetét lejegyző Lászlóné Szabó Edit és Somogyi Anna.

– Kisperkáta múltja összefonódik dr. Paukovics Ernő és családja nevével – nyilatkozott Lászlóné Szabó Edit, a Perkátai ÁMK József Attila Könyvtárának vezetője. – A tisztelet, a hagyomány, az emlékek megbecsülése vezérelt bennünket, amikor 2015-ben interjút készítettünk a nemesi család utolsó sarjával, Paukovics Máriával.

A megnyíló tárlat kapcsán szintén a hagyományok, az emlékek és a helyi értékek fontosságát hangsúlyozza ki Bogó Anikó, a Perkátai ÁMK igazgatója: – Kisperkáta a perkátai történelem szerves része A múlt megismerése szempontjából kiemelt jelentőségű ez a kiállítás. Úgy gondolom, hogy a helyi értékek felkutatása, a hagyományok őrzése, a történelem bemutatása a kulturális intézmények alapfeladata.

A Kisperkáta elnevezésű kiállítás napjához még egy esemény köthető: ugyanezen alkalomból jelenik meg a Perkátai Értéktár füzetsorozat legújabb példánya, amely szintén a Kisperkáta nevet viseli, s a tárlat anyagát mutatja be. A 17 órakor kezdődő megnyitón beszédet mond Somogyi Balázs polgármester, Bogó Anikó igazgató, valamint bemutatóval készül Jákliné Rajcsányi Rozália, a 42. Állomás Kulturális Egyesület képviselője. A szervezők minden érdeklődőt várnak.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában