Függeni az álmoktól

2019.10.06. 16:00

Tudományos sci-fi Leóval, avagy ébredj hamar!

Tóth Alexandra

Ön tudta, hogy többet tudunk az univerzum rejtélyeiről, mint arról, hogy miért álmodunk? Pedig így van. A tudomány számára egy homályos terület az álmok világa, noha mindannyian álmodunk minden éjszaka. Ingoványos terület számtalan lehetőséggel és extrákkal, amiket elég kevés alkalommal aknáznak ki a filmrendezők. Viszont Christopher Nolan rájött, hogy mennyi kiaknázatlan lehetőséget rejt a téma. És így lett az Eredet.

Dom Cobb a mester, akit Ariadne túlszárnyal
Fotó: IMDB

Nagyot vállal, aki végig akarja nézni a történetet. Hosszú, összetett és nagyon kell rá figyelni, viszont zseniális gondolatébresztő. A történet főhőse Dom Cobb (Leonardo DiCaprio) egy dörzsölt tolvaj. Igaz, nem pénzt lop, hanem valami sokkal komolyabbat: gondolatokat mások tudatalattijából, megrendelésre. Egy kísérleti technológia teszi ezt lehetővé számára, és amikor az áldozat álomba merül, a betolakodó adatokat, információkat tud kicsenni az agyából. Ez a dolog többé-kevésbé működik is, de Cobb visszatérő ügyfele, Saito, a gazdag és befolyásos üzletember valami egészen más megbízást ad: ezúttal nem lopni kell a gondolatokat, hanem újakat kell elhelyezni valakinek a fejében. Ez az incepció, ami elméletben működhet, gyakorlatban viszont elég kockázatos. Cobbnak viszont van egy mindennél erősebb és fontosabb célja. Haza akar térni a családjához, és Saito azzal kecsegteti, hogy ha elvégzi a rá bízott feladatot, elintézi, hogy megszűnjenek az ellene folyó körözések.

A feladat végrehajtásához megfelelő csapatot szervez maga mellé, amelyhez megmozgatja korábbi kapcsolatait is. A csapat tagjai közt van Arthur, Cobb egyik legrégebbi kollégája, a szintén profi extraktor, Eames, aki szélhámos, szakértője a hamisításnak; Yusuf, a vegyész, akinek koktélkészítési képességei jól jönnek az elme többrétegű álomszintjeinek stabilizálásához, valamint ott van Ariadne, egy fiatal és tehetséges építész, akit Cobb egyetemi tanára és apósa ajánl a csapatba.

Egy varázslatos világot látunk magunk előtt. Egymás álmaiban ki-be sétáló alakokat, projekciókat és valós szereplőket. Hosszú álmokat, amik már összemosódnak a valósággal. Sőt, nem is lehetünk biztosak abban, hogy az a valóság, amit annak hiszünk. Az érdekes témafelvetés, részben tudományos alapokon nyugvó koncepció és pazar színészi játék, mellett rengeteg vizuális inger is ér bennünket. Ahhoz viszont, hogy megértsük, többször újra kell nézni.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában