programkavalkád

2019.10.01. 07:46

Mozgalmas könyvtári napok

Ha október eleje, akkor országos könyvtári napok. Köteles amnesztiával és megannyi izgalmas és mozgalmas könyvtári programmal. Soroljuk!

Szabó Szabolcs

Fotó: ZSEDROVITS ENIKO

„Könyvtárak az emberért – felelősségünk a Földért” – e mottóval indult el hétfőn reggel az országos könyvtári hét helyi kiadása a József Attila Könyvtárban. Hétfőn reggel Benedek Elek születésének 160. évfordulójának alkalmából népmese-foglalkozás várta a gyerkőcöket, majd délután „Újrahasznos?” címmel ökokiállítás nyílt a könyvtárban. A tárlathoz kapcsolódóan Rohonczi ROHO István képzőművész Páhi Péter kacatszobrász­­­szal beszélgetett az újrahasznosítás kreatív útjairól.

Móriczos kisdiákok a városi gyermekkönyvtárban – a népmese felszabadít
Fotó: Zsedrovits Enikő/Dunaújvárosi Hírlap

Térjünk rá a következő napok legfontosabb programjaira:

Október 1-jén, kedden 18 órától A déli jégvilág csodái címmel Kércz Tibor természetfotós előadása várja az érdeklődőket. Másnap, azaz október 2-án, szerdán 17 órától Fenyvesi László Minket választó madarak címmel tart előadást.

Csütörtökön 14 órától interaktív ökofoglalkozás várja a családokat – itt előre bejelentkezés szükséges a könyvtárnál. Szintén csütörtökön, 17 órától Növényi esszenciák jótékony hatásai címmel Bodoki Erika és Bodoki István tart előadást. Október 4-én, pénteken 16 órától egy rendkívüli olvasópróba után Érdi Szabó Márta egykori tévés és fiai: Érdi Tamás (zongoraművész) és Podhorányi Zsolt (újságíró) lesz a könyvtár vendége.

Vasárnap igazi könyves nap csábítja a közönséget. A reggel 9 órakor kezdődő programok mellett ingyenes lesz a beíratkozás, sőt még tart a kölcsönzési amnesztia is.

Szintén e napon 10 órától lesz néptánc és népihangszer-bemutató Bocsi Nóra és Várai Áron zenésszel.

Ami még fontos: most vigye vissza otthon ragadt köteteit – nem lesz büntetés!

Könyves világok

2019-ben az országos könyvtári napok tematikája az ENSZ fenntartható fejlődési keretrendszerére épül, amelyben egy páratlanul ambiciózus és átalakító jellegű jövőkép szerepel.

Egy olyan világot képzeltek el, amely mentes a nélkülözéstől, ahol mindenki boldogulhat. Olyan világot, amely mentes a félelemtől és az erőszaktól, ahol az írás- és olvasástudás általános. Olyan világot, amelyben a minőségi oktatás minden szintje mindenki számára hozzáférhető, akárcsak az egészségügyi ellátás és a szociális védelem, ahol biztosított a fizikai, mentális és szociális jóllét.

Ahol elegendő, biztonságos, megfizethető és tápláló élelmiszer áll rendelkezésre,

ahol a fogyasztási és termelési módok és valamennyi természeti erőforrás használata – a levegőtől a földig, a folyóktól, tavaktól és a víztározóktól az óceánokig és tengerekig – fenntartható.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában