kísérleti projekt

2019.04.24. 17:30

Lehetőség a megismerkedésre, a kórus szakmai fejlődésére

A Nemzeti Művelődési Intézet Fejér Megyei Igazgatósága szervezésében a hónap elején megkezdődött a Kórusok a porondon és mögötte – amatőr csoportvezetők hálózatfejlesztése elnevezésű műhelysorozat. Az első találkozóra Csákváron került sor.

Balla Tibor

A műhelysorozat lényege, hogy a Nemzeti Művelődési Intézet lehetőséget biztosít amatőr művészeti csoportok vezetőinek, hogy közösségeik fejlődésének érdekében találkozzanak, tapasztalatot cseréljenek, a külső szakmai vezető segítségével szakmai tudásuk gyarapodjon, megerősödjön a csoportok és vezetőik kapcsolatrendszere, mindemellett kialakuljon hálózatosodásuk. Ennek keretében kísérleti jelleggel műhelyfoglalkozásokon négy, Fejér megyei amatőr kórus próbáját tekintik meg, és a próbát követő szakmai beszélgetéseken vesznek részt 2019 tavaszán. A szakmai mentor Kurucz Gergely karnagy, a Dunaújvárosi Vegyeskar egyik vezetője. Gergely magyar szakos tanár, aki 1996 óta foglalkozik kórusvezetéssel, 1997-ben alapította a Viadana Kamarakórust, amelyet megszűnéséig vezetett. 2015 óta a 66 éve működő Dunaújvárosi Vegyeskar társkarnagya Könyves Ágnessel. Karnagyi repertoárjában háromszáz kórusmű található a reneszánsztól napjainkig – számos ősbemutatót is vezényelt itthon és külföldön. 2003 óta rendszeresen zsűrizik regionális és országos kórusrendezvényeken, minősítő hangversenyeken, aligha lehetett volna jobb mentort találni a kezdeményezéshez.

Kurucz Gergely különösen fontosnak tartja a kórusművészet megnyitását a társművészetek felé (irodalom, tánc, performanszok és hasonlók), az utánpótlás-nevelés kérdését és a folyamatos zenei ismeretterjesztést.

Mint azt már említettük, ez egy kísérleti projekt, az országban először Fejér megyében zajlik négy amatőr kórus részvételével. A részt vevő kórusok: Nagyvenyimi Női Kar (karnagy: Péter Kata), Össz­hang Kamarakórus – Csákvár (karnagy: Kunstár Béláné), Echo Kórus – Alcsútdoboz (karnagy: Kiss Ferenc), Alborada Kórus – Gárdony (karnagy: Oláh-Nagy Éva). Az együttesek karnagyai meglátogatják egymás próbáját, majd a próbát követően a mentor vezetésével műhelymunka folyik.

Kurucz Gergely karnagy 1996 óta foglalkozik kórusvezetéssel, jelenleg a 66 éve működő Dunaújvárosi Vegyeskar társkarnagya
Fotó: a szerző

Az első találkozás Csákváron valósult meg. Az Összhang kórus 1996-ban alakult énekelni szerető pedagógusok és kórházi dolgozók összefogásával. 2006-ban a KÓTA minősítőjén arany minősítést kapott. A kórus 2010-ben és a kórusvezető 2019-ben Csákvárért díjban részesült. Mottójuk: „Az éneklés megszépíti az ember életét, az együtt éneklés másokét is!” (Kodály Zoltán).

A beszélgetés a kórusvezetők bemutatkozásával indult. A programon részt vett Szekeresné Horváth Zsuzsanna, a csákvári Floriana Könyvtár és Közösségi Tér igazgatója is. Az Összhang Kamarakórus próbáján spontán beszélgetés alakult ki a hazai kórusmozgalom aktuális kérdéseiről, gondjairól-bajairól. A folytatásban Nagyvenyim, majd Alcsútdoboz várta a kórusvezetőket.

A Nagyvenyimi Női Kar 1995-ben alakult meg Nagyvenyimi Vegyeskar néven. Kiss Árpád Bálint, az egykori Mezőföld Zeneiskola igazgatója támogatta létrejöttét. Elsőként Ujházi Krisztina vállalta a karvezetést, majd a most mentorként részt vevő Kurucz Gergely váltotta három évvel később, majd Mészáros Melinda, Nyulasiné Lakos Angéla, Jankovicsné Ádám Judit is irányította a csoportot. Tizedik éve Péter Kata vezeti a Nagyvenyimi Női Kart. Kata maga is énekel a Quintia Zenekarban. 2005-ben a Kistérségi Kórusgála keretében rendezett minősítő hangversenyen arany minősítést kaptak, és még ebben az évben az önkormányzattól megkapták a Nagyve­nyimért díjat. Jelenleg tisztán női karként működnek. A próba folyamatát vették górcső alá, és a kórushangképzés, repertoárépítés kérdése került középpontba.

Az Összhang kamarakórus próbája
Fotó: NMI

Az alcsútdobozi Echo Kamarakórus vezetője a tatabányai születésű Kiss Ferenc 2005-ben végzett a Duna melléki Református Egyházkerület kántorképző tanfolyamán. Maga is kezdetektől tagja a kórusnak. 2001-től 2012 decemberéig másodkarnagy, majd 2013-tól karnagy. A 18 éves múlttal rendelkező kórus a zeneirodalom egyházi és világi műveit szólaltatja meg, törekedve a magyar szerzők kórusdarabjainak bemutatására. Mottójuk: „A zene és az ének lelki táplálék” (Kodály Zoltán). Az Alcsútdobozi Echo Kórus célja, hogy ezt a táplálékot minél több emberhez eljuttassa. Alcsútdobozon egy főpróbát tekintettek meg a karvezetők, majd értékelték az elhangzottakat, igyekeztek tanácsokat adni az elhangzott művekkel kapcsolatosan.

Április 25-én, csütörtökön Gárdonyba látogatnak, majd május 20-án Dunaújvárosban zárul a projekt – a kollégák a Dunaújvárosi Vegyeskar próbáján vesznek részt. Májusban mindezek mellett egy közös színházlátogatáson is részt vesznek, ugyanis Kurucz Gergely meghívta kollégáit a Twist Olivér előadására a Bartókba.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában