külföldi szereplés

2019.04.15. 14:00

Berlinben arattak sikert a Centrum kórus dalos fiataljai

Hazatért a Dunaújvárosi Szakképzési Centrum (DSZC) égisze alatt működő Centrum kórus a Berlini Brandenburg Nemzetközi Iskola jubiláló zenei rendezvényéről. Van mit mesélni.

Balla Tibor

sdr

Ujházy Krisztina karvezető elmondta, harmadik alkalommal is remekül sikerült a látogatás. Sok szabad­idejük nem volt, de most végre eljutottak az East Side Gallerybe, ahol a Berlini fal másfél kilométeres szakasza megmaradt. Egyik fele festményekkel, a másik graffitivel van tele, amire lehet írni, így ők is otthagyták a kézjegyüket. A német parlament, a Reichstag előterében lényegében flashmobként elénekelték Bárdos Lajos Tábortűz című művét.

A kórusnak egyetlen délelőttje volt csupán Berlin nevezetességeit megnézni
Fotók: Ujházy Krisztina

A fenti mű (ami a Kis kece lányom dallamára íródott) egyébként szerepelt Ujházy Krisztina vezényletével a Berlin International Music Project repertoárjában is angol fordításban. Több változatot gyúrtak egybe, ennek a magyar nyelvű részét csak a Centrum kórus énekelte. Ennek szomorú aktualitást adott, hogy a kórusmű alatt egy fotósorozatot vetítettek egy tavaly elhunyt berlini pedagógus emlékére. Ennek kapcsán a magyar részt a tragikus hirtelenséggel elhunyt Molnár Klára Andrea, a Bánki egykori tanára emlékének dedikálták.

A fiatalok egyenpólóban léptek fel a találkozón

Mint kiderült, idén egyedül a Centrum kórus volt külföldi résztvevő a hét berlini nemzetközi iskola mellett. Részt vett az eseményen egy felnőttekből álló New York-i énekegyüttes és egy nemzetközi csapat ausztrál vezetővel. Ujházy Krisztinának volt egy beugrása is, a kicsik zenekarának a koncertmestere megbetegedett őt kellett helyettesítenie. Hangszereseink és szólistáink brillíroztak. Az erre az alkalomra íródott mű szólóját Rozs Viktória játszotta remekül, Juhász Nikolett és Káveczki Zsófia, a két harmonikás is remekül megállta a helyét. Egy gospelben Csókás Marcella és Flaisz Tamás énekelt szólót remekül. Szintén ügyesen szólózott Rumann Alexandra is.

Jövőre a szalagavató idején lesz a találkozó, így nem biztos, hogy mennek, de a kórus kapott egy meghívást Dél-Amerikába.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában