tárlat

2019.04.23. 08:00

A mai magyar piktúra egyik eredeti egyénisége

A közelmúltban nyílt meg és még két héten át látogatható a Bartók színház népszerű aulagalériájában az országosan ismert és elismert, Székesfehérváron élő és alkotó Revák István festőművész egyéni kiállítása.

duol.hu

A megnyitón a pályatárs és költő Gáspár Aladár köszöntötte Revák Istvánt és sokszínű, izgalmas kiállítását. Gáspár Aladár engedélyével a Bartókban elhangzott beszédből idézünk az alábbiakban:

„Revák István autodidakta művészként, a zseniális absztrakt festőket, művész-teoretikusokat, Türk Pétert és Molnár Sándort tartja szakmai mestereinek, szellemi ösztönzője pedig Hamvas Béla filozófiája volt. Tőlük kapott indíttatást az együttes, vizuális-esztétikai-fogalmi gondolkodáshoz, hogy aztán eljusson egyéni alkotó módszeréhez, a maga stílusához.

Gáspár Aladár és Revák István a tárlat megnyitóján
Fotók: Zsedrovits Enikő/Dunaújvárosi Hírlap

Művészete hiteles, mert nem blöfföl, képei mindig élményeiből születnek. A sokszor nehéz, sorfordító élmények ellenére, vagy tán épp ezek miatt derűt, optimizmust sugárzó képet fest. Ezek soha nem passzívak, pesszimisták, lemondóak, hanem mindig kiutakat kínálnak. Bár nem tisztem, hogy minősítsem Rekvák István művészetét, nem tudom elkerülni, hogy ne mondjam el, nyilván elfogult véleményemet művészi kvalitásairól. Revák István a mai magyar piktúra egyik rendkívül figyelemre méltó, eredeti egyénisége. Szerényen, de erős hittel, hihetetlen vehemenciával, intenzív alkotómunkával hozza létre jobbnál jobb műveit, gyakran okozva meglepetésszerűen erős vizuális élményeket nézőinek.”

Dinamikus színvilágok

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában