ajánló

2019.03.01. 08:30

Végtelen mondat a fájó szexusról

A rejtélyes írónő (?), Spiegelmann Laura könyve rendesen felborzolta a kedélyeket a szépirodalmi szférában, és örökre a közvélemény emlékeibe véste magát az a mondat, amivel a regény indít.

Tóth Alexandra

Persze az, hogy Laura mivel a szájában ébred, csupán a jéghegy csúcsa, aki végigolvassa azt az egyetlen, véget nem érő mondatot, ami gyakorlatilag maga a könyv, minden bizonnyal nagyokat sóhajt majd.

A könyv egy csinos, vonzó, szerelmi bánatban, ennek következtében pedig masszív alkoholizmusban szenvedő nő pokoljárását mutatja be, aki napról napra él, majd minden este leissza magát a sárga földig és alá, ráadásul még nimfomán is, és az alkohol mellett vad, felelőtlen, eszelős szexuális kalandjai segítségével próbálja gyógyítani a sebeit. Vagy nem, mert Laurának az sem lenne baj, ha egyszer arra kelne fel, hogy nem kel fel semmire, ugyanis depressziós is.

Átjár a semmi – a kép illusztráció Fotó: Pixabay

Az eddigiek alapján nem úgy tűnik, ám az Édeskevés jóval több egy szenvedélybeteg életének obszcén tolmácsolásánál. Az író (akiről a megjelenés után öt évvel derült csak ki, hogy Kabai Lórántról van szó) mesterien bánik a szavakkal, a képekkel, nem spórol az intertextualitással sem, nem hatásmódon hat kegyelmet nem ismerve az érzelmekre, és sajátos pátoszával tölti meg a női egzisztencia kérdéseit. Mi történhet egy olyan nővel, aki önmagát, embertársait és nemiségét a porba tiporva lebeg élet és halál között? És hogy lehet egy ilyen nehéz olvasmány mégis ennyire szórakoztató?

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában