Gombos István ötvös-iparművész tárlata nyílt

2019.03.04. 11:30

Először mutatta be alkotásait a szülővárosában, Pakson

Megkönnyebbült, boldog barátok, Gastroblues-hívek és a képzőművészet értői fogadták Gombos István Ferenczy Noémi-díjas ötvös-iparművészt Pakson, a Csengey Dénes Kulturális Központban az elmúlt péntek délutánján.

Balogh Tamás

A művész kisplasztikai kiállításának megnyitójára és a vele való személyes találkozás örömére gyűltek össze. Az első ok is jeles volt, hiszen a Pakson született alkotó először mutatta be a művészetét a szülővárosában. A második legalább ilyen fontos lett, hiszen a legutóbbi lemezbemutató koncerten, önhibáján kívül, az élet kifürkészhetetlen szeszélyei miatt, drámai módon lett a rendezvény főszereplője.

A hagyományos, december elseji Gasztroblues lemezbemutató koncertekre jó hangulatban készültek a megjelentek. A kellemesnek ígérkező programot egy nem kívánt esemény állította meg. Az egyik vendég minden látható előzmény nélkül, a legjobb hangulatában összeesett. Gombos István volt az.

Gárdai Ádám, Gárdai György, a Gastroblues fesztiválok szervezői, Süli János tárca nélküli miniszter és Gombos István ötvös-iparművész, városunk alpolgármestere a kiállítás megnyitóján Fotó: Balogh Tamás

Ezeknek a rendezvényeknek a törzsközönsége, pláne a „kemény mag”, sajnos már túl van az első rohanó harminc évén, de mint tudjuk, a rock és a blues örökifjúvá teszi a fogyasztóit… Egyszóval megállapodott sikeres emberek, a szakmájuk jelentős képviselői gyűlnek ott össze. A baráti társaságban szerencsére orvos is akadt, aki tudta, hogy mi a dolga egy ilyen súlyos esetben, amikor a koncertteremben szerzett legújabb páciensének megáll a szíve… Segítője is volt, így az alkalmi team komoly reményekkel kezdte el az újraélesztést. Az időben érkező mentő, és értő személyzete már az ilyenkor szükséges felszerelésekkel vette át az életmentést, majd a segítségre szorulót kórházba vitték. A professzionális kezelés után, némi kitérőket követően, ezúttal már elegánsan fogadhatta az őt ünnepelők tapsát.

Talán furcsán hangzik, de e kiállítás ötletgazdája Süli János, a Paks II beruházásért felelős tárca nélküli miniszter volt. Ő ezt mesélte róla:

– Ez egy különleges helyszín és alkalom, hiszen a Gasztro­blues Fesztivál lemezbemutató koncertjén és Gombos István kiállításmegnyitóján vagyunk. A fesztivál rendezői és a vendégek között is nagyon jó barátaim vannak, közöttük az István is. A zene köt össze bennünket. A közelmúltban itt történt vele egy nagyon szomorú dolog, ami hála Istennek jóra fordult. Ő kétszer született Pakson. Első alkalommal még, mint csecsemő, másodszor pedig ezen a helyszínen, december elsején. Mára már szerencsésen túltette magát rajta. Azt mondtam neki, hogy hallgasson a barátaira: mert mi azt mondjuk neki, hogy ácsi-ácsi, lassan-lassan, de fogadjon szót, mert aki már egyszer átélte ezt a kalandot, az ne kísértse újra az Istent! Amikor korábban megtudtam, hogy paksi születésű, mondtam neki, hogy jöjjön, és itt is állítsa ki a munkáit. Most, hogy ez a szerencsés fordulat bekövetkezett, a legjobb alkalom lett rá – mondta Süli János.

Különleges volt

A gastroblues fesztiválok minden alkalommal rangos zenei eseménynek is számítanak. A megállíthatatlanul dübörgő, immár huszonhetedik évébe lépő sorozatot a dunaújvárosi származású, és a magát máig annak is tartó Gárdai György jegyzi. Mint az eseménysorozat alapítója, ma már a vezetés súlyosabb terheit a vállára vevő Ádámmal, a fiával együtt, megszámlálhatatlan eseménnyel gazdagították a város kulturális életét. Tagadhatatlan szerepük van Gombos István Ferenczy Noémi- és Vörösmarty-díjas ötvös-iparművész a Pakson, a Csengey Dénes Kulturális Központban létrehozott legújabb kiállításának létrejöttében is. Az eseményt színpadért kiáltó, ihletett módon, Tell Edit, az intézmény igazgatója nyitotta meg. A köszöntőt Süli János tárca nélküli minisztertől hallottuk. A megnyitó műsorát dr. Gál Gábor és Ocsovay Damján jazzkoncertje tette teljessé.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában