Létezik-e egyenjogú házasság?

2019.02.11. 12:00

August Strindberg egy ritkán játszott drámáját mutatja be a Bartók

August Strindberg egy nagyon ritkán játszott drámáját állítják színpadra a Bartók Kamaraszínház és Művészetek Háza kamaratermében.

Balla Tibor

A Társak című darabot Sipos Imre álmodta színpadra.

Sipos Imre a több mint tízszereplős darabot átírta ötszereplősre Fotók: Zsedrovits Enikő

Strindberg több változatot is írt ebből, az első 1886-ban jelent meg Martalócok címen. Akkoriban a második feleségével élt, és nem nagyon működött a kapcsolatuk. Ezt igyekezett egy drámában megírni. Azt a kérdéskört járta körbe az emancipációs mozgalmak idejében, hogy létezik-e az egyenjogúság a társas kapcsolatban. Hogy felborulhatnak- e a klasszikus társadalmi szerepek, képesek vagyunk-e párkapcsolatainkat újraértelmezni, s kilépni a tradíciók világából?

Kiss Attila, Tőkés Nikoletta, Zsifkov Anita és Szekeres Petra a próbán

A szerző később átírta a darabot, és létrejött egy happy endes verzió, majd újra átírta, mert nem volt számára egyértelmű, hogy az idea megvalósulhat- e. Sipos Imre rendezésében is arra törekszik, hogy az előadás se legyen egyértelmű. Hogy kérdéseket tegyen fel, és ne válaszokat adjon. Az eredeti dráma több mint tíz szereplőre íródott, egy realista helyzetben játszódik Párizsban, ahol egy festő házaspár él, akik próbálnak létezni ebben a társas viszonyban. Sipos Imre elképzelésében ez nem egy realista előadás, amiben jól átélhető, valós szituációk vannak. Átírta a darabot Dézsi Fruzsina dramaturggal közösen, és drasztikusan lecsökkentették a szereplők számát.

Sipos Imre rendező

A Bartókban Axel: Kiss Attila, Berta: Tőkés Nikoletta, Abel: Jókai Ági, Wilmer: Jegercsik Csaba, Szobalány: Pataki Zsófia szereposztásban láthatja majd a közönség. A jelmezek, amelyeket Matyi Ágota álmodott meg, sokkal inkább egy őrült divatbemutató darabjait idézik, mint hagyományos ruhákat, amik a fekete és fehér puritán térben még nagyobb hangsúlyt kapnak majd. Egy modern előadásra számíthatunk majd, egy kicsit fizikai színházat idéző megközelítéssel, amelyben bekukkantunk egy párkapcsolat legszebb és legnehezebb pillanataiba, és ha tetszik, összevethetjük ezt saját életünk mindennapjaival.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában