Koncert – másként

2018.09.04. 14:00

A földvári Városháza díszterme zsúfolásig megtelt

Sokféle szervezésben jöhet létre valamilyen kulturális esemény. De az, ahogyan augusztus utolsó csütörtökjén Dunaföldváron egy koncert részesei lehettek az érdeklődők, nem szokásos.

L. MÉSZÁROS IRMA

Dunaföldvár egyik közösségi oldalán egy olasz fiatalember üzenetben zongoristát keresett. Kiderült, hogy a Messina közelében lévő kis település fúvószenekara, amelyiknek régebben volt kapcsolata Dunaföldvárral, most ismét Magyarországra, a Duna-parti városkába jön – hivatalos meghívás és kapcsolat nélkül. Nyaralni jöttek. Augusztus utolsó hetét töltötték itt. Jártak a Balatonon, Budapesten, Solton és Dunaújvárosban is. A zenekar egyik tagja, Marco Piscitello azonban, aki a klarinét szerelmese, koncertet is szeretett volna adni Dunaföldváron, ezért keresett egy zongoristát. A közösségi oldal egyik szerkesztője akcióba lépett, s Perémi Erzsébet nyugdíjas, de rendkívül aktív zongoratanár, akiről lapunk is írt már, felvállalta a klarinétos Marco zongorakíséretét. Vakrepülés volt ez, hiszen semmit nem tudtak egymásról. Aztán jöttek-mentek a kották, elkezdődött külön-külön a gyakorlás, illetve a koncertszervezés. Majd megszületett valami, ami ismét azt bizonyította, hogy a zene nem ismer határokat, se nyelvbélieket, se másfélét.

A koncert létrejötte nagy öröm és siker volt: Marco Piscitello (klarinét), Perémi Erzsébet (zongora) Fotó: amatőr

A dunaföldvári Városháza dísztermében tartott koncert elején bemutatkozási lehetőséget kapott két szám erejéig a tizenkét éves Elisa Restifo, aki hegedűn játszott.

Könnyed és komoly darabok váltották egymást Fotó: LMI

Majd jó egyórás programban a két zenész, Marco Piscitello és Perémi Erzsébet könnyed-komoly produkciója következett. Játszották Bach– Gounod Ave Mariáját, szólt blues és klezmer, felcsendült Ennio Morricone, a kétszeres Oscar-díjas olasz zeneszerző egyik dala, de Vittorio Monti Csárdása s a brazil Tico Tico című dal is. A fellépők örömmel zenéltek, s a közönség élvezettel hallgatta.

A koncert után Marco Piscitello, Perémi Erzsébet és Elisa Restifo Fotó: amatőr

A zsúfolásig megtelt díszteremben annak is fültanúi lehettek a magyarok, helyiek és a környékbeli településekről érkezettek, milyen másként reagálnak a a számokra az olaszok. Tapssal és ovációval, könnyed és vidám élvezettel fogadták a dalokat. A koncert után pedig, miután az egyik fiatalember a zongorához ült, közös énekléssel fokozták a hangulatot. Tanulságos és élményteli volt az est. A Földközi-tenger legnagyobb szigetéről, Szicíliából jött néhány ember, hogy más országot, más vidéket lásson, s közben a zene erejével magukkal hozták temperamentumukat, dallamaikat, lelki gazdagságukat.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában