Hosszú lesz ez a két nyári hónap

2018.07.02. 12:00

Remek koncerttel zárta az évadot a Vegyeskar – szeptembertől újra színpadon

Örömmel jelentjük: semmi különleges nem történt a Dunaújvárosi Vegyeskar szombati évadzáró koncertjén a Kortárs Művészeti Intézetben. A Könyves Ágnes és Kurucz Gergely vezette kórus Baráth Bálint zongoraművésszel kísérve remek koncertet adott, a népes közönség pedig ezúttal is vastapssal jutalmazta a kiváló produkciót. Folytatás, pontosabban évadkezdet: szeptember 1-jén a Ligetben.

Szabó Szabolcs

Azon kérdésre hamar megkaptuk a választ, hogy konkurálhat-e június utolsó hétvégéjén egy komolyzenei rendezvény a vele szinte párhuzamosan zajló futball-világbajnokság aktuális rangadójával, vagy a szomszédos Dózsa mozi téren küzdősport-gálával. Örömmel jelentjük: igen, hiszen a Kortárs Művészeti Intézetet megtöltő közönség a szombat esti hat órai kezdés előtt szorgosan cipelte át a pótszékeket a ház társbérletében található kultúrpresszóból. Az intézmény részéről Fehérvári Tamás esztéta üdvözölte a sokaságot, és természetesen az évadát záró Vegyeskart, amely ezúttal a KMI-t választotta hagyományos nyári nagy koncertje helyszínéül.

Pótszékes telt ház várta a művészeket a KMI-ben Fotó: Zsedrovits Enikő/Dunaújvárosi Hírlap

Az aktuális választás okáról már az egyik karvezető, Kurucz Gergely adott számot, egy privát és kollektív megközelítést is feltárva. Mint fogalmazott, az utóbbi évad a nyugalom és az építkezés volt a város legjelentősebb kórusának életében, mindez pedig lehetőséget teremtett arra, hogy Dunaújváros szinte minden fontos kulturális intézményében felléphessenek, valamint számos városi rendezvényen is kiemelt szerepet kapott a Vegyeskar. Ami pedig a személyes indíttatást illeti: Kurucz Gergely először 1991-ben énekelt együtt a karral, a debütálás helyszíne pedig a Kortárs Művészeti Intézet volt.

A Vegyeskar egy igazi válogatásműsorral kedveskedett ezen az estén a közönségnek. A szépen felépített, számos meglepetést és szinte már kötelezően elvárt darabot is felvonultató programban helyet kapott többek között Giuseppe Ottavio Pitoni Laudate Dominum című szerzeménye, a franko-flamand zeneszerző Lassus három ötletesen egybefűzött madrigálja, két magyar mester, Tillai Aurél és Bárdos Lajos műve is. Baráth Bálint két kortárs norvég zeneszerző három tételét szólaltatta meg hatásosan, majd a záró szakaszban Kodály Zoltán 1942-ben született Első áldozás című szerzezményét és Bartók Négy szlovák népdal című feldolgozását hallhatta a nagyérdemű. A koncert Kocsár Miklós anno a Magyar Nemzeti Bank számára írt Forintos nóta című remekével zárult.

Képünkön Baráth Bálint zongoraművész kíséri, Könyves Ágnes pedig vezényli a Dunaújvárosi Vegyeskart Fotó: Zsedrovits Enikő/Dinaújvárosi hírlap

A hangverseny végén a Vegyeskar tagjai köszöntötték a két karvezetőt, Könyves Ágnest és Kurucz Gergelyt. Búcsúként még annyi szolgálati közlemény is elhangzott, a rövid nyári pauza után, szeptember 1-jén a Bartók évadnyitó – Ligetzáró rendezvényén már újra színpadra lép a kórus, nem kérdés, hogy hasonlóan emlékezetes koncerttel. Visszatérve a szombati fellépésre: A hatalmas sikernek köszönhetően a házigazda részéről Fehérvári Tamás azonnal egy újabb meghívással is élt: az intézmény nagyon szeretné, hogy a Vegyeskar következő évadát is a KMI-ben zárja.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában