Összegeztek

2018.06.18. 14:00

Sikeres évadot zárt a Bartók Kamaraszínház

Ahogyan arról már korábban beszámoltunk, évadzáró társulati ülést tartottak pénteken a Bartók Kamaraszínház és Művészetek Házában. A három igazgató értékelte az évet.

Balla Tibor

A Frida Kahlo plakátja díjat kapott. Géczi Zoltán és Kovács Vanda az előadásban

Fotó: Balla Tibor / Dunaújvárosi Hírlap

Őze Áron igazgató elmondta, a jó gazdálkodásnak köszönhetően olyan fejlesztések történnek, mint az ügyelői videorendszer, és hamarosan a hívórendszer kiépítése lesz. Annak alátámasztásaként, hogy a most zárult évad valóban sikeres volt, néhány statisztikai adatot is megosztott. A színházterem látogatottsága 81 százalék, amíg a stúdióteremé 85 százalék volt, így az össznézőszám megközelítőleg 30 000 fő volt. A színházteremben 82, a stúdióteremben 85 saját készítésű előadást tartottak, amelyek mellett 32 vendégelőadást is fogadtak. Mindemellett színházunk az elmúlt évadban székhelyén kívül is 20 előadást tartott. Ez utóbbit nagyon fontosnak tartja az igazgató, mert ugyan a város, a régió közönségének dolgoznak, de lényeges, hogy az országban máshol is meg tudják mutatni a szakmának és a közönségnek a színházat. Ezt folytatni is kívánják. Ám amikor nem volt előadás a színházban, akkor sem maradtak üresen a termek, az idei évadban is több rendezvénynek adott otthont az intézmény, közel 20 alkalommal használták a város különböző intézményei, például gálák megtartására, de más események miatt is benépesült az épület. A 2018/2019-es szezonra A család évadát hirdette meg, amelyben 10 bemutatót terveznek.

Díjak, fesztiválok

Az igazgató az évadban elért díjakról és fesztiválfellépésekről is szót ejtett. Elmondta, hogy 2017. október 06-án a Play című előadás Vastaps díjat nyert. Idén áprilisban a DESZKA Fesztiválon vettek részt Háy János: Rák Jóska, dán királyfi című előadásukkal, amely májusban a Finálé Fesztiválon is részt vett. A VI. Pécsi Családi Színházi Fesztivál nyitó előadásaként ugyancsak májusban Arany János – Szarka Gyula: Toldi című előadásával léptek fel. Őze Áron kijelentette, jó érzés, hogy ennyi fesztiválon részt vehettek, és reményét fejezte ki, hogy ez így is marad. Hozzátette, nem misztifikálja mindezt, hiszen a színház nem verseny. Az igazgató elmondta, 42 különböző helyen, online és nyomtatott sajtóban közel 1700 megjelenésük volt az évad során, és elkészültek a városban az új reklámtábláik, a molinó programjukat is folytatják. A táblákkal egyelőre még csak a belvárosban vannak jelen, de szeretnék ezt a kört tágítani.

A Frida Kahlo plakátja díjat kapott. Géczi Zoltán és Kovács Vanda az előadásban
Fotó: Balla Tibor / Dunaújvárosi Hírlap

Csadi Zoltán igazgatóhelyettes azzal dicsekedhetett el, hogy a Magyar Teátrumi Társaság a Pécsi Országos Színházi Találkozón osztotta ki az évad során a legigényesebb, legkülönlegesebb színházi marketingnek járó díjat, ami több elemből állt. Összesen 144 pályamű érkezett a felhívásra 48 színházból. Ezen társulatok szavazatai alapján ebben az évadban a Galambos Attila – Bodor Böbe: Frida Kahlo című előadás plakátja, Édes Gábor grafikai munkája nyerte Az Évad Legjobb Színházi Plakátja díjat, amire nagyon büszkék. Csadi kijelentette, amit az évad elején bemutattak új, teljesen átalakult arculatot, az már most meghozta a gyümölcsét. Nem is gondolták, hogy ez ilyen hamar bekövetkezik. Lényegében már az új évad grafikai arculata is készen van, amely ezen az úton halad tovább nagyon erős színekkel és határozott formákkal. Mint minden olyan alkalom, amikor díjazzák ezt a színházi közösséget, azt mutatja, hogy őket díjazni érdemes. Emlékeztetett, hogy elkezdtek a nézői visszajelzéseknek is teret adni, ami a következő évad kialakításakor egy fontos szempont volt.

Jövő a Bartók Kamaraszínházban

Sipos Imre művészeti igazgató a következő évadtervekről beszélt, amelyben a két táncszínházi és nyolc prózai bemutatót igyekeznek arányosabban elosztani.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában