régiós döntőben szerepeltek

2018.05.31. 14:00

Célba ért a média Ladikja

A Ladik néven ismert többfordulós médiavetélkedőt idén 12. alkalommal szervezték meg. A régiós döntőn Fe­jér, Vas, Zala és Veszprém megye legjobb csapatai mérkőztek meg egymással május 30-án a Sobri Jóska Élményparkban

duol.hu

A lapcsoport a médiavetélkedőt azzal a nem titkolt szándékkal hívta életre, hogy az általános iskolák hetedik, nyolcadik osztályos tanulóinak segítsenek eligazodni a hírek világában, bevezessék őket az újságírás műfaji sajátosságainak ismeretébe és nem utolsósorban, hogy megszerettessék velük az újságolvasást.

Garamvölgyi Renáta adja át a III. helyezett oklevelét Kara Róbertnek

A régiós döntőbe jutást komoly felkészülés, megyei szinten pedig egy ötfős csapatgyőzelem előzte meg.

A végső megmérettetésen a fődíjért versenybe szálltak Fejér megyéből a rácalmási Médiacápák, Vas megyéből a csepregi Médiumok, Zala megyéből a zalaegerszegi Varázsgömb csapat, Veszprém megyéből pedig a herendi Szupercsapat. Az ötletes nevek már árulkodtak a kreativitásukat, rátermettségüket bizonyító diákokról, akik a versenyszituációban a komolyságuk mellett a humoros oldalukat is megmutatták.

Feladat megoldása közben a Médiacápák Fotók: Pesthy Márton

A zsűriben helyet foglalt Jánossy Gábor, a Magyar Lapkiadók Egyesülete olvasásra nevelési programjának elnöke és Garamvölgyi Rená­ta, a Mediaworks Hungary Zrt. marketingmenedzsere. Hálás feladatuknak, az értékelésnek boldogan tettek eleget.

A diákoknak az újságírás, -szerkesztés különböző területeire kellett összpontosítaniuk. Sikeresen magyaráztak meg sajtóval kapcsolatos fogalmakat, de belekóstoltak a korrektor és az online szerkesztő munkájába egy helyesírási hibáktól és tárgyi tévedésektől hemzsegő kézirat javításakor.

Vincze-Hajnal Blanka és Wiedermann Csenge (b) feladat közben

A kreativitásukat és a gyors észjárásukat bizonyították a rövid hírekre adott címválasztásuknál. A döntő eseményéről tudósítást készítettek, a körkérdés játékban pedig frappánsan véleményt formáltak például a szőke nőkről, vagy a kemény tanárok gyermekkoráról. Az ítészeknek okozott némi fejtörést a legjobb csapat kiválasztása. Garamvölgyi Renáta szerint ügyesek és jól tájékozottak voltak a diákok.

A rácalmási Médiacápák a dobogó ezüstérmes csapatának tagjai: Wiedermann Csenge, Vincze-Hajnal Blanka, Farkas Kálmán (felkészítő tanár) Kara Róbert, Fodor Gréta és Deák Adrienn

Jánossy Gábor építő jellegű kritikai észrevételében a hangos olvasás és a nyilvános szereplés gyakorlására hívta fel a figyelmet. Idén a győztes, a Médiumok csapata 100 ezer forinttal és értékes ismeretanyaggal gazdagodott. Az aranyérmesek lapunknak elmondták: jól ismerik napilapjukat. Kedvencük a „Jó reggelt…” jegyzet, amely elgondolkodtató, és sokszor csattanós történeteket tár az olvasók elé. Második helyezett a Szupercsapat, harmadik a Médiacápák lett. Ajándék nélkül senki sem távozott, a diákokra a délután folyamán felhőtlen játék várt a kalandparkban.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában