A klub tizenöt esztendős lett

2018.03.17. 08:00

A veterán katonák dunaújvárosi klubja szervezi a nyugdíjas- és civil életet

Példamutató munkát végez a Honvéd Nyugállományúak Klubja, amely éppen tizenöt éve alakult.

Pekarek János

A klub tagjai állították a Magyar Hősök Emlékoszlopát a temetőben Fotó: archív

Tizenöt évvel ezelőtt alakult meg a Honvéd Nyugállományúak Klubja, más néven a Honvéd Klub Dunaújvárosban, ahogyan arról már beszámoltunk március 13-án.

A tiszteletre méltó civil szerveződés, amely politikamentesen követi a honvédelemhez köthető évfordulókat, társadalmi eseményeket, megemlékezéseket szervez, és lelkiismeretes munkával figyelemmel kíséri a nyugállományú katonák szociális helyzetét, látogatja a tagok özvegyeit, a betegeket, segélyként ajándékcsomagokat osztanak szét a rászorulók között, valamint segítik a hadiárvákat, ma sok átalakulás után a Honvéd Nyugállományúak Klubja Civiltársaság nevet viseli.

A klub tagjai állították a Magyar Hősök Emlékoszlopát a temetőben Fotó: archív

Ám ennél többet is tettek! A dunaújvárosi köztemető 31-es parcellájában a távollévő halottak emlékköve mellett felállítottak egy kopjafát, a Magyar Hősök Emlékoszlopát, ami a honfoglalástól napjainkig a hazáért életüket adó katonahősök áldozatát hirdeti. A 2010-ben felállított emlékoszlop kedvező fogadtatásra talált a város és a környék lakossága között: a hősök, illetve a halottak napján mindig van ott néhány mécses és koszorú.

A klub ötlete

A klub elnöke, Csécs István nyugállományú alezredes a megalakulás tizenötödik évfordulóján rendezett szűk körű ünnepségen röviden fel­elevenítette a klub ötletének születését. E szerint Durecz Lajos egykori honvédségi polgári alkalmazott fejében fogalmazódott meg a gondolat, hogy szükség lenne olyan társadalmi szervezetre, amely összefogja a nyugállományú katonákat, azok özvegyeit és családtagjait. Társa volt a gondolat formálásában Szőke István nyugállományú százados. Az elképzelést támogatta a megyei hadkiegészítő parancsnokság is. Így a szervezés után 2003. március 12-én alakult meg a klub, amelynek ma tizenkilenc tagja van.

Működésüket több, Krónika című kötetben dokumentálták. Ezekben visszakereshetők a hetente hagyományosan szerdán, kezdetben a Szabadság út 30-ban, ma már a Római körúti Civil Házban tartott klubdélutánoktól kezdve a kirándulásokon és a városi civil rendezvényeken való részvétel, az ünnepi megemlékezések sora.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában