a cimbora klub vendége

2018.03.22. 09:00

Berg Judit – Zűrös kislányból lett neves író

A Cimbora Klub vendége volt szerdán Berg Judit író a József Attila Könyvtár gyermekkönyv­tárában.

Balla Tibor

Az író-olvasó találkozón hirdették ki az Alma című regény vetélkedőjének eredményét Fotó: HK

Eredményhirdetés és találkozó

Az eseményt még izgalmasabbá tette, hogy a Cimbora Klub kétfordulós versenyt is hirdetett Berg Judit Alma című regényének tartalmából. Ennek eredményhirdetését is az író-olvasó találkozón hirdették ki.

A gyermekkönyvtár közösségi terében jócskán akadtak olyanok is, akik már találkoztak tegnap az írónővel, hiszen a Móricz Zsigmond Általános Iskolában délelőtt már két alkalommal mesélt a könyveiről és életéről a kicsiknek. Nem volt ez másként a könyvtárban sem. Elmesélte, hogy négy, többségében nagykamasz gyermek édesanyja, és annak ellenére, hogy legkisebb, tízéves gyermekét Vilmosnak hívják, nem róla nevezte el figuráját, Füttyös Vilkót. Viszont a kötet visszahatott, és a fiút társai elkezdték Vilkónak szólítani.

A találkozó résztvevői már tudják, hogy nem akart író lenni, valami értelmesebb dolgot akart gyermekkorában csinálni, mint például Tell Vilmos bandájában tag lenni. Aztán később már tudta, hogy kaszkadőr lesz, ahhoz viszont vagánynak kell lenni, minden fára fel kell mászni, a fiúkat meg kell verni. Zűrös kislány volt, sokat verekedett, de jó tanuló volt. Mindenesetre a mászóka tetején végigfutni alapvetés volt nála. Később már síoktató akart lenni, és ebből egyenesen következik, hogy leghőbb vágya az lett, hogy ornitológussá váljék. Már az is tudható, hogy nem azért lett író, mert szeretett olvasni, viszont soha nem lett volna író, ha nem szeret olvasni.

Berg Judit anyukaként ért a fiatalok nyelvén Fotó: ZsE

Oly titkokra is fény derült, hogyan is készül egy olyan könyv, amit ketten írnak. Volt ugyanis egy közös munkája Kertész Erzsivel, amit viccből kezdtek el írni, egyfajta ­„meseteniszként” egymásnak adva a fejezeteket, méghozzá úgy, hogy közben nem egyeztetnek egymással. Végül negyvenkét rész lett belőle, és még a stílusuk is hasonlóra sikerült. Természetesen szó került egyik legsikeresebb munká­járól, a Rumini című regényciklusról, amiből már nyolc kötet jelent meg. Merthogy annak ellenére, hogy egy ilyen nagy írás eltarthat egy esz­tendeig is, eddig 46 könyve jelent meg, rendkívül termékeny író.

Az író-olvasó találkozón hirdették ki az Alma című regény vetélkedőjének eredményét Fotó: HK

Hogyan is maradhatott volna ki az Alma című regény, amit minden jelen lévő ismert? Természetesen el kellett mesélni, hogyan konzultáltak Polgár Judit nemzetközi sakknagymesterrel, és azt, hogy bár nem nagyon szeretett sakkozni, tanított neki néhány trükkös mattot.

Végül kihirdették az Alma című regényhez köthető vetélkedő eredményét, a díjakat Berg Judit adta át a 4. Ősz Beatrixnek (2. oszt.), a 3. Soós Lucának (6. oszt.), a 2. Kovács Dániel Andrásnak (3. oszt.) és a győztes Pletser Lottinak (6. oszt.)

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában