A kultúra teszi jobbá a világot

2018.02.06. 09:00

A díjazott Part-Oldalak Kulturális Egylet a saját eszközeivel ehhez járul hozzá

A Part-Oldalak Kulturális Egylet kapta a Dunaföldvár Kultúrájáért Díjat, amellyel a húsz éve működő közösség munkáját ismerték el.

L. Mészáros Irma

Dr. András Ferenc (b), a Part-Oldalak Kulturális Egylet elnöke a Magyar kultúra napja ünnepségen vette át az elismerést Fotó: Németh Zsolt

Idén a Magyar kultúra napján Dunaföldvár Kultúrájáért Díjjal, két évvel ezelőtt az Év Mecénása díjjal jutalmazták a Part-Oldalak Kulturális Egyletet. Az ünnep jó alkalom a visszatekintésre, összegzésre.

1998-ban egy dunaföldvári fiatalokból álló lelkes társaság úgy gondolta, elindítanak egy havilapot, amely tájékoztatja a település lakóit, s dokumentálja a helyi eseményeket. A korábbi Dunaföldvár közéleti lap megszűnése után az új Dunaföldvári Part-Oldalak lett a város sajtóorgánuma, kiadója pedig a Part-Oldalak Kulturális Egylet.

Azóta folyamatosan beszámolnak a településen zajló közösségi, kulturális és sportprogramokról. Mindig fontos feladatuknak tartották, hogy megszólaltassák az idős embereket, hogy az oral history szellemében rögzítsék a múltat, segítsék a helytörténeti kutatásokat.

2002-ben önkormányzati felkérésre megalapították a Dunaföldvár TV-t, amelynek Földvár Mozaik című adásában az aktuális eseményekről tájékoztatják a nézőket, a Mozaik Pluszban pedig hosszabb programokat, koncerteket, műsoros esteket, rendezvényeket mutatnak be. Az adások és az újság tartalmai elérhetők internetes felületen is, a tv képújsága pedig folyamatosan követhető. Ez év januárjától – a képviselő-testület döntése alapján – a kisváros minden családja ingyen megkapja a Part-Oldalak című lapot.

Dr. András Ferenc (b), a Part-Oldalak Kulturális Egylet elnöke a Magyar
kultúra napja ünnepségen vette át az elismerést
Fotó: Németh Zsolt

Dr. András Ferenc filozófus, a Pannon Egyetem adjunktusa, a Part-Oldalak Kulturális Egylet elnöke fontosnak tartja, hogy minden pályázati lehetőséget megragadjanak, amelyre az egyletben szellemi kapacitás van. 2002-ben a szerkesztőbizottság kezdeményezésére és bábáskodásával jelent meg a város történetéről szóló hiánypótló kiadvány, a Dunaföldvár története az őskortól napjainkig című monográfia. Hét szakmai, tudományos kötet írásában, szerkesztésében, kiadásában közreműködtek. Ennek során szoros együttműködést alakítottak ki a Magyar Tudományos Akadémia egyes intézeteivel, továbbá több hazai egyetemmel, azok doktori iskoláival, kutatóműhelyeivel. Tekintélyes szakem­berek részvételével Dunaföldváron elő-adás-sorozatot tartottak, valamint filmet készítettek a többi között a demokráciáról, a kortárs magyar építőművészetről, a modern kommunikációról, a nemzeti és globális kultúra viszonyáról. Légy ma gyerek címmel könnyű­zenei filmsorozatot mutattak be a Cseh Tamás programban részt vevő fiatal zenészekről, valamint közkinccsé tették a Dunaföldvár néphagyományairól gyűjtött ismereteket. A köteteknek és a portréfilmeknek köszönhetően kapcsolataik a tengeren túlra is elértek.

Mire jó a kultúra? – teszik fel sokan a kérdést. Egyesek azt állítják, csak viszi a pénzt. András Ferenc szerint a kultúra teszi jobbá, élhetőbbé a világot. A kultúra szó eredetéhez kapcsolódva arra is utal, hogy a mű az, amit csak ember képes alkotni. Akárhol élünk, nincs más választásunk, mint a saját tudásunkba vetett hit. Mindaz, ami a világot emberibbé teszi, a kultúra része. A Part-Oldalak Kulturális Egylet a saját eszközeivel ehhez járul hozzá.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában