Gyász

2018.01.23. 11:00

Birkás István emléke

Elhunyt a dunaújvárosi művészeti és kulturális élet meghatározó alakja

Szabó Szabolcs

a

Elhunyt Birkás István Munkácsy-díjas alkotó, a dunaújvárosi művészélet meghatározó, országos színtéren is ismert és elismert alakja.

Pályatársakat kérdeztünk munkásságáról, kultúraformáló tevékenységéről.

- Halálával pótolhatatlan veszteség érte az országos és a dunaújvárosi művészeti életet. Birkás István igazi kultúraformáló erő volt, akinek szellemisége és határtalan munkakedve hatással volt tanítványaira, pályatársakra és a művészeti életet követő közösségre is. Az utóbbi években gyakran láttam fáradtnak, de minden nap szertartásszerűen eljárt a Szórád Márton úton található kis műhelyébe, ahol remekművek születtek. Már most hiányzik személyisége, lényeglátó gondolatai és az a szemlélet, amellyel az alkotás felé fordult – fogalmazott lapunknak Móder Rezső képzőművész.

- Sokunk, így az én mesterem is volt. Karizmatikus személyiség, aki maradéktalanul át tudta adni azt a szellemiséget és tudást, amelyet képviselt. Sokunkat indított el a pályán. Határtalan lelkesedés, profizmus és nagy szív jellemezte. Fontos közlendője volt a magyar vizuális kultúrában és e feladatát maradéktalanul teljesítette. Halálával egy ikonikus alkotóval lettünk kevesebbek – mondta el lapunknak Várnai Gyula, Birkás egykori tanítványa.

- A hír sokunkat megdöbbentett. Tudtuk, hogy beteges, gyakran egészségügyi problémákkal küzd, de a mi generációnk úgy nőtt fel, hogy ott volt mellette, mögötte Birkás István, aki igazi vezéregyénisége volt a dunaújvárosi alkotóművészek közösségének. Számos pályatársamhoz hasonlón én magam is jártam az által vezetett legendás alkotóműhelybe, ahol fontos szakmai alapokat kaptunk. Művészként és emberként is példaértékű teljesítményt tett le az asztalra. Halálával nagyon sokat veszítettünk. Feladatunk, hogy megőrizzük és átadjuk munkásságának értékét, üzenetét – mondta el megkeresésünkre Gombos István, Ferenczy Noémi-díjas alkotó, a város humán ügyekért felelős alpolgármestere.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában