Elítéltek is alkottak

2018.01.23. 10:00

A tárlat témája: a bőrművesség

A magyar kultúra napja alkalmából nyílt bőrműves kiállítás a Lorántffy Galériában.

Balla Tibor

a

A Dunaújvárosi Szakképzési Centrum Lorántffy Zsuzsanna Szakgimnáziuma, Szakközépiskolája és Kollégiuma két helyszínen folyó képzésének eredményeként született alkotásokat állították ki: az érdeklődők a népi bőrműves felnőttoktatás keretén belül készült tárgyakat láthatnak, valamint rajzokat, fotókat, amik a képzésben részt vevő felnőttek tanóráin készültek a népi kézműves és népi bőrműves oktatásban. Miután a képzés a Dunaújvárosi Szakképzési Centrum keretein belül zajlik, a megnyitón megjelent Csapó Gábor, a centrum főigazgatója is.

A képzés két helyszínen is zajlik, részben az iskola telephelyein a tanuló felnőtteknek, részben pedig a Pálhalmai Országos Büntetés-végrehajtási Intézetben a fogvatartottak részére. Ennek okán a megnyitón megjelent Balázs Péter dandártábornok, büntetés-végrehajtási főtanácsos, intézetparancsnok is. A fogvatartottak egy éve tanulják a mesterséget, a többi, felnőttoktatásban résztvevő pedig mintegy három hónapja ismerkedik a bőrművességgel.

Molnárné Lukács Anita vezette ütőegyüttes nyitotta a tárlatot

A Pálhalmai Országos Büntetés-végrehajtási Intézet számára különösen fontos az együttműködés, hiszen reintegrációs feladatukat így könnyebben láthatják el. A szabad életre felkészítésben különösen fontos szerepet láthat el egy ilyen szakma elsajátítása, ami aztán a fogvatartott számára akár a megélhetést is biztosítja.

Nem csak bőrműves munkákat, rajzokat is kiállítottak

A kiállítást Molnárné Lukács Anita bőrműves tanárnő nyitotta meg, aki külön köszönetet mondott a lehetőségért, hogy a magyar kultúra napján nyílhatott meg ez a tárlat. Felhívta a figyelmet a kiállításban rejlő kettősségre, jelesül, hogy egyrészt olyanok készítették a kiállított munkákat, akik szabadságukban korlátozottak, másrészt olyanok, akik a szabadidejüket áldozzák érte. A megnyitón egy rövid kultúranapi megemlékezést is tartottak a diákok.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában