SÉTA

2017.11.22. 09:30

Rendezői szemmel: Így készült a Mikrokozmosz!

Már régóta érdekel a színház minden apró titka, de legfőképpen a rendező munkája, a folyamat, ahogyan elkészül egy előadás. Úgy gondoltam, mást is érdekelhet a téma, ezért elhatároztam, készítek egy interjút Csadi Zoltánnal, a Bartók kamaraszínház színművészével, a Mikrokozmosz című zenés mesejáték rendezőjével.

A világ fölfedezése - képünkön Kiss Attila, Siménfalvy Ágota és Gasparik Gábor a Mikrokozmosz című darabban

Fotó: Ady Géza

Mi ösztönzött arra, hogy megrendezd a Mikrokozmoszt?

- Mindig is érdekelt, hogy egy gyermek hogyan találkozik a nagy érzelmekkel, hogy miként tanul a felnőttektől, és a felnőttek miként tanulnak a gyerekektől. Ezekről az érzésekről szerettem volna rendezni egy darabot, és így jött a Mikrokozmosz. Bartók zenéje azért íródott, hogy az apa megtanítsa a fiát a zenére az egyszerűtől a legbonyolultabb zenei dolgokig. Az előadáshoz alapul vettük ezeket a dalokat, a zeneszerzővel megpróbáltunk a kortársak szemszögéből tekinteni rájuk. A szövegek pedig kortárs költők gyerekversei.

Szerinted hogy sikerült ez a darab, milyen visszajelzéseket kapsz róla?

- Egyelőre úgy tűnik, élvezik a gyerekek és a felnőttek is az előadásokat. Most már azért túl vagyunk a tizenötödik előadáson, és eddig szép sikere van a produkciónak.

Együttműködő volt-e a csapat, minden a tervek szerint ment?

- Egy jól bejáratott csapattal dolgoztam együtt. Siménfalvy Ágota vendégként érkezett hozzánk, de nagyon hamar otthonra lelt a színházban és a csapatban is.

Van a darabban olyan rész, amit esetleg ti magatok írtatok át?

- Az anyag a próbák során kisebb mértékben változott, átalakult, de Balassa Eszter dramaturggal még a nyár folyamán sikerült egy erős és érvényes szövegkönyvet létrehoznunk, és ez nagyon megkönnyítette a munkát a próbák során.

Mennyi időbe telt a Mikrokozmosz megszervezése/megrendezése?

- A próbák hat hétig tartottak, de az előkészítő munkák már elkezdődtek a tavasz folyamán. Nálam ez mindig így zajlik. Ha rendezek egy előadást, akkor amennyire csak lehet, igyekszem felkészülni és feltárni a darab viszonyait, a szereplők motivációját. Én másként nem igazán tudok és nem is akarok dolgozni. Maximalista ember vagyok színészként és rendezőként is.

Verbóczki Kolos 11/3.

Lorántffy szakközépiskola

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában