A rock története

2017.11.26. 10:00

Az ’90-es évek rockzenéi: összegző

A Nirvanától az Oasisen, Björkön, a Radioheaden és a Massive Attacken át a Beastie Boysig a kilencvenes évek nemzetközi rockzenei főszereplőit, történéseit mutatja be A rock története sorozat most megjelent negyedik kötetében Jávorszky Béla Szilárd és Dömötör Endre.

DH

A kilencvenes évek nemzetközi rockzenei főszereplői közül természetesen nem hiányozhat a Thom York vezette Radiohead

Fotó: radiohead.com

„A kilencvenes években talán a női pop-rock előadók előretörése volt az egyik legfontosabb fejlemény, az idei Szigeten is fellépett PJ Harvey ezért került a könyv címlapjára. Az évtized amúgy szinte a brit gitárzenéről szólt” – emelte ki Dömötör Endre zenei újságíró a könyv budapesti bemutatóján.

A 480 oldalas, rengeteg fotóval illusztrált kötetet a Kossuth Kiadó jelentette meg. Az olvasmányos könyv kultúrtörténeti munka és kézikönyv egyben. Ahogy az előző rocktörténeti összefoglalásokat is jegyző Jávorszky Béla Szilárd fogalmazott, az összefüggéseket kellett megtalálniuk a kilencvenes évek könnyűzenéjéről abban a hatalmas információs tengerben, amely körbevesz minket.

A kilencvenes évek meghatározó zenei irányzatai közé tartozott a britpop mellett mások mellett a grunge, a világzene, a techno, a triphop, a blues, a metál és a hiphop. Jávorszky Béla Szilárd felidézte, hogy az előző három kötetet a 2013-ban elhunyt Sebők Jánossal közösen készítette, a nyolcvanas éveket a középpontba állító harmadikat már az ő halála után fejezte be, a fennmaradt kéziratokat is felhasználva. A női előadók kilencvenes évekbeli előretöréséről szólva PJ Harvey mellett a fontos szereplők sorában Tori Amos, Björk és Fiona Apple neve is elhangzott.

A kilencvenes évek nemzetközi rockzenei főszereplői közül természetesen nem hiányozhat a Thom York vezette Radiohead
Fotós: radiohead.com

Jávorszky Béla Szilárd elmondta, hogy húsz évvel ezelőtt egy egész könyvet tervezett a női zenészekről írni, ebből most egy ötvenoldalas fejezet lett. Személyes kedvencei között a kilencvenes évekből Jávorszky a 16 Horsepowert és Ben Harpert is megemlítette, Dömötör a Spiritualizedot. Jávorszky Béla Szilárd azt mondta, a 2000-es évek történetét már nem szeretné megírni, napi szinten a korábbinál kevésbé követi a történéseket, viszont szívesen átadná a stafétabotot Dömötörnek, aki egy nála fiatalabb szerzőtárssal írhatná meg a 21. századi sztorit. A Rock története 4 – ’90-es évek című könyv megjelenését a Nemzeti Kulturális Alap Cseh Tamás Programja – ma már Hangfoglaló Program – is támogatta.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában