A szakmai nemzetközi képviselői

2024.04.22. 14:00

Kiállítás és konferencia a szépírás művészetéről (képgalériával)

Nemzetközi kalligráfiai kiállítás és konferencia helyszíne volt pénteken a Hamburger Látogatóközpont – Magyar Papírmúzeum épülete.

Balla Tibor

Fotó: Szabóné Zsedrovits Enikő

A rendezvény diszvendége a Yunus Emre Enstitüsü Budapesti Török Kulturális Központ volt, de érkeztek vendégek Németországból, Mongóliából és Szerbiából is szakemberek. Az eseményen köszöntőt mondott Pelbárt Jenő, a Magyar Papírmúzeum igazgatója, a kiállítás társkurátora, aki  a Magyar Papír- és Vízjeltörténeti Társaság elnökeként átnyújtotta a szakma legnagyobbnak számító kitüntetését, a Gentilis-díjat a hamarosan nyolcvanéves vajdasági Mór Györgynek, aki kora ellenére az egyik legaktívabb szakember a Vajdaságban és Magyarországon. 

Pelbárt Jenő bevezetőjében elmondta,

az első papír alapú kalligráfia ókori, tehát 2250 éves és Főnixmadárként éled újra,

hiszen sem a kézírást felváltó nyomdászat, sem pedig a számítógépes korszak sem tudta elhomályosítani a szépírás művészetét, a mai napig reneszánszát éli. Ebből érdekes és fajsúlyos ízelítőket mutatott a konferencia.

A kiállítást és a konferenciát Kárászné Tomanó Ágnes, a Magyar Írástanulmányi Társaság elnöke nyitotta meg, aki később 

grafológiai gyorselemzést  és előadást is tartott. 

A levezető elnök Novák Tamás kalligráfus, grafikusművész volt. 

Az előadók között volt Gondy-Sekercioglu Hajnalka turkológus, Horváth Janisz grafikusművész, kínai kalligráfia- és festészetoktató, Csajka Edit kalligráfus, Urai Róbert kalligráfus, V. Ecsedy Judit MTA doktora, Rottár Máté mongolista, Vargáné Nagy Anna kalligráfia oktató, konduktor, dr. Diószegi György Antal művelődéskutató és Sipos László, a Rovás Alapítvány munkatársa. A témák között az oszmán-török, a kínai, a koreai, a tibeti, a mongol kalligráfia, a kalligráfia és könyvnyomtatás, a kalligrafikus szépírás grafológus szemmel, az írás és az agy kapcsolata, a görög kalligráfia művelődéstörténeti összefüggései szerepeltek.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában