Ügyvédi tanácsok

2024.04.07. 13:00

Dr. Unger Zsolt: Letartóztatás

Az elrendelésére minden esetben az ügyészség tesz indítványt, és bírósági határozattal történik.

Duol.hu

Fotó: shutterstock.com (illusztráció)

Letartóztatás esetei: személyi szabadságot érintő bírói engedélyes kényszerintézkedés rendelhető el a terhelt jelenlétének biztosítása érdekében, ha megszökött, szökést kísérelt meg, vagy a bíróság, az ügyészség vagy a nyomozó hatóság elől elrejtőzött, illetve megalapozottan feltehető, hogy a büntetőeljárásban elérhetetlenné válna, így különösen megszökne, elrejtőzne.

A bűnismétlés lehetőségének megakadályozása érdekében, ha a gyanúsítotti kihallgatását követően az eljárás tárgyát képező bűncselekményt folytatta, vagy a gyanúsítotti kihallgatását követően elkövetett újabb, szabadságvesztéssel büntetendő szándékos bűncselekmény miatt gyanúsítottként hallgatták ki, illetve megalapozottan feltehető, hogy a megkísérelt vagy előkészített bűncselekményt véghez vinné, az eljárás tárgyát képező bűncselekményt folytatná vagy szabadságvesztéssel

büntetendő újabb bűncselekményt követne el. Letartóztatás időtartama: vádemelés előtt elrendelt letartóztatás az elsőfokú bíróságnak a tárgyalás előkészítése során hozott határozatáig, de legfeljebb egy hónapig tart. A letartóztatást a bíróság a letartóztatás elrendelésétől számított egy év elteltéig alkalmanként legfeljebb három hónappal, ezt követően alkalmanként legfeljebb két hónappal meghosszabbíthatja 

Felülvizsgálata: tekintettel arra, hogy a letartóztatás a legsúlyosabb kényszerintézkedés, méghozzá olyan, amit a vádlott bűnösségének kimondása előtt alkalmaznak, ezért nagyon fontos a garanciális szabályok pontos alkalmazása. Ilyen garanciális szabály a letartóztatás rendszeres felülvizsgálata. Ez tulajdonképpen nem más, mint folyamatos ellenőrzése annak, hogy a letartóztatás fent részletezett törvényi követelményei fennállnak-e.

A letartóztatás legfeljebb egy évig tart, ha a terhelttel szemben három évnél nem súlyosabb, két évig tart, ha a terhelttel szemben öt évnél nem súlyosabb, három évig tart, ha a terhelttel szemben tíz évnél nem súlyosabb, négy évig tart, ha a terhelttel szemben tíz évnél súlyosabb szabadságvesztéssel büntetendő bűncselekmény miatt van folyamatban eljárás.

Letartóztatás megszűnése: fontosnak tartom még foglalkozni a letartóztatás megszűnésének eseteivel. Ezek lehetnek: mikor az időtartama lejárt, amikor az eljárást jogerősen befejezték, amikor a nyomozást megszüntették, amikor a nyomozás befejezésének törvényi határideje lejárt, vagy amennyiben a vádemelést elhalasztották, továbbá, ha az elrendelésének oka megszűnt.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában