Csillagvirágos mesék

2024.04.09. 15:00

Csodás napot töltöttek a népmesei kincsesbányában a gyerekek - galériával

A Csillagvirág tagóvodában a magyar népi irodalom varázslatos világába csöppentünk egy napra. A költészet napja apropóján az aprócska óvodások és az óvónénik közösen hozták létre ezt az elbűvölő eseményt, amelynek hagyománya mintegy két évtizedekre nyúlik vissza.

Török Tímea

Fotó: Laczkó Izabella / Dunaújvárosi Hírlap

Április 9-én, kedden, különleges meghívást kaptunk a Csillagvirág tagóvodából. Az igazgató asszony, Dolmány Zsuzsanna, lelkesen mesélt nekünk a rendezvényről, amelyhez az összes városi óvoda csatlakozott valamilyen színes és vidám produkcióval. Mint elmondta elsősorban nagy csoportos óvodások mutatták meg tehetségüket különböző műfajokban. Az óvoda alagsorában berendezett színházteremben láthattak a résztvevők dramatizációt, bábjátékot, szóló és csoportos mesemondást, sőt még diavetítéses mesélést is. Dolmány Zsuzsanna kifejtette, hogy a rendezvény egy különleges tematika köré szerveződött, hiszen a Dunaújvárosi Óvoda nevelőtestülete kiemelten fontosnak tartja a magyar anyanyelvi nevelést. 

Fotó: Laczkó Izabella / Dunaújvárosi Hírlap

A költészet napja kapcsán szervezett mesemondó nap nem csupán szórakoztató történeteket jelentettek a résztvevő több mint 50 gyerek számára, hanem gazdagítják a nyelvi készségeket, növeli a szókincset, erősítik a társas készségeket, valamint segítenek a problémamegoldó képességet, segítenek kialakítani morális értékrendünket is. Az igazságosság, a pozitív befejezések és a motiváló üzenetek mind-mind részei ennek a kincsesbányának. Emellett olyan kifejezéseket ismerhetnek meg a gyerekek, amelyeket máshol nem hallanak, és ezeket - az óvónénik tapasztalatai alapján- örömmel alkalmazzák játék közben.

Ezen a csodás délelőttön a Csillagvirág tagóvodában nem csupán meséket hallgattak a résztvevő gyerekek, hanem egy népmesei világot fedezhettek fel, amely tele van bölcsességgel és varázslattal.

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában