Zöldenergia-hasznosítás

2024.04.19. 10:00

A földhő után napelemeket is bevetnek a sportcsarnoknál

Körmendi Erzsébet

Napelemek szolgálják az intézmény áramellátását

Fotó: Facebook

A tavalyi évben kiépítésre került Rácalmás Város Önkormányzatának saját beruházásaként a település sportcsarnoka alatti területen 20 darab, földhő kitermelésére alkalmas, egyenként 100 méter mély fúrt kút, melyek két földhőszivattyú segítségével az intézmény fűtési rendszerének kisebb módosításaival, a korábbi évek energiaigényéhez képest a gázfogyasztást a fűtési szezonban a tizedére csökkentették, olvasható Rácalmás önkormányzatának közösségi oldalán. Az ottani információk szerint a szivattyúk működése miatt azonban az elektromos áram felhasználás jelentősen megemelkedett, emiatt igény mutatkozott naperőmű kialakítására. 

Az önkormányzat előrelátóan, még éppen időben, a szaldóelszámolás felszámolása előtt megterveztette több közintézménye naperőműves rendszerét és időben engedélyeztette is a terveket. Igy a sportcsarnok is csatlakozhatott azon intézmények sorához, amelyek naperőművekkel oldják meg az elektromos energiájuk előállítását (városháza, óvoda és bölcsőde, művelődési ház, egészségház). A sportcsarnok naperőművének üzembehelyezésre és átvétele sikeresen megtörtént.

A sportcsarnok működése és kihasználtsága miatt igen magas óraszámban van nyitva és fogadja az érkező vendégeket, bérlőket. Ez természetesen azt is maga után vonja, hogy sok energia szükséges az infrastruktúra működtetéséhez. Az előzetes számítások és tervek szerint, a földhő és a napenergia használatával a gáz és az elektromos energia költségek minimálisra csökkennek, ezzel is jelentősen mérséklődnek az önkormányzat sportcsarnokkal kapcsolatos kiadásai.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában