Kankalint a kertekbe!

2024.03.01. 20:00

Virágot a virágnak!

A pénteki piaci sétánk során az érdeklődési körünket az időjáráshoz igazítottuk. Persze ez nem volt nehéz, hiszen egyből szembeötlő volt, hogy mennyi a vágott és a kiültetésre váró virág. Ez utóbbiból láthattunk évelőt és egynyárit egyaránt.

Agárdy Csaba

Fotó: Laczkó Izabella

Az egyik árustól megtudtuk, hogy a szezon már beindult, egyre többet adnak el a virágpalántákból. 

A választék széles, árvácskát, százszorszépet, szegfűt, primulát – több fajtát –, pázsitviolát is vásárolhattunk, ha kedvünk úgy adódott.

 A piacon a primula néven futó növény nem  más, mint népies nevén a kankalin. A kankalinnak több népszerű fajtáját is ültethetünk. Ez a virág a tavasz közeledtének egyik legszínpompásabb és legkedveltebb növénye. A cserépben kaphatót igénytelensége és olcsósága miatt is kedveljük. A kankalin gondozása sem a lakásban, sem a kertben nem bonyolult, könnyen megmenthetjük a következő évekre. Egy dolgot azonban fontos tisztázni: a kankalin nem szobanövény. Ugyanis a kankalin csak rövid távon bírja ki a lakás melegét. A primula a humuszban gazdag, nedves földet kedveli. Árnyékos, félárnyékos helyet keressünk számára. Ideális, ha tavasszal, a virágzás idején kicsit több nap éri, nyáron viszont kevesebb, ezért magasabb fák, bokrok alá ideális növény.

Fotó: Laczkó Izabella

A pázsitviola a szikla- és függőkertek egyszerűen gondozható, kedvelt növénye. 

Apró, szürkészöld, lapát alakú levelei alacsony, örökzöld párnákat alkotnak. A négy sziromból álló virágok áprilisban és májusban olyan nagy számban nyílnak, hogy alig lehet látni tőlük a leveleket. A pázsitviola kisméretű, talajtakaró növény is egyben, amely tíz-tizenöt centiméter magasságot ér el. Virágai aprók, de nagyon feltűnők, lila, rózsaszín, mályva és fehér árnyalatban pompáznak. Fényigényes, egyszerűen gondozható. Jó vízáteresztő, meszes talajt igényel, amely enyhén száraz és homokos-agyagos. Friss trágyát vagy nitrogéntartalmú ásványi trágyát ne adjunk neki. (Forrás: balkonada.hu, kertpont.hu.)
 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában