Két helyszínen

2024.03.15. 20:00

Megemlékezés és koszorúzás Dunaújvárosban a nemzeti ünnepen - képgalériával

Dunaújvárosban is megemlékezést tartottak pénteken délelőtt nemzeti ünnepünkön, az 1848-49-es forradalom és szabadságharc kitörésének évfordulója alkalmából a ’48-as emlékműnél.

Balla Tibor

Fotó: Szabóné Zsedrovits Enikő / Dunaújvárosi Hírlap

A Himnusz hangjai után Kurucz Gergely, a Dunaújvárosi Szakképzési Centrum Rudas Közgazdasági Technikum és Kollégium magyar tanára mondott ünnepi beszédet.

 Az évfordulóhoz méltó műsort a Pannon Oktatási Központ Magángimnázium 8/A. osztályos diákjai adták, amelyben verset szaval Szentpáli Adél Emese 10./C osztályos tanuló. Az intézmény céljai között kiemelt helyen szerepel, hogy a kortárs feldolgozásokon át közelebb hozzák a mai generációhoz a történelmi eseményeket, irodalmi alkotásokat. A diákok felkészítő pedagógusai: Sándor Melinda és Rácz Krisztina voltak. 

Az emlékműnél  koszorút helyezett el  a Fidesz Dunaújvárosi Szervezete nevében térségünk országgyűlési képviselője, dr. Mészáros Lajos, valamint Szepessy Gergő és Büki Miklós alelnököke. Dunaújváros Megyei Jogú Város nevében Pintér Tamás polgármester és dr. Molnár Attila jegyző koszorúzott, majd a Pentele Hagyományőrző Egyesület, a Pentele Baráti Kör Civil Egyesület, a Pentele Nyugdíjas Klub, a Rajta Újváros! helyezte el a megemlékezés virágait. Őket követték a nemzetiségi önkormányzatok képviselői, az ESZI és Árpád-házi Szent Erzsébet Idősek Otthonai nevében Solymosi –Bányai Bettina intézményvezető, az Útkeresés Segítő Szolgálat nevében Mészárosné Libor Ágnes intézményvezető, valamint a Bölcsődék Igazgatóságának nevében Vida Dóra intézményvezető, a Bartók Kamaraszínház és Művészetek Háza nevében Suplicz Mihály, az Intercisa Múzeum nevében Buza Andrea régész, igazgató-helyettes, a Kortárs Művészeti Intézet nevében Deák Nóra és Gyöngyössy Csaba, a József Attila Könyvtár nevében Tóth Éva intézményvezető és Rozmán Zsuzsanna intézményvezető-helyettes, a Dunaújvárosi Óvoda nevében Gyenes Józsefné intézményigazgató, Hertzné Jankovics Gabriella szakmai igazgató és a tagóvodák képviselői, a Dunaújvárosi Rendőrkapitányság nevében Törköly László rendőr alezredes, kapitányságvezető, a Fejér Vármegyei Kormányhivatal Dunaújvárosi Járási Hivatala képviseletében dr. Molnár Szilárd hivatalvezető és dr. Ruzicska Renáta hivatalvezető-helyettes, a Szent Pantaleon Kórház nevében dr. Kővágó Levente megbízott főigazgató és Kovács Bettina az intézmény kommunikációs munkatársa, a Dunaújvárosi Tankerületi Központ nevében Horváthné Paulik Réka szakmai vezető és a tankerület képviselői, a Dunaújvárosi Szakképzési Centrum nevében Pocsainé Varga Veronika főigazgató, valamint a centrum intézményeinek vezetői,  képviselői, a Dunaújvárosi Egyetem és a DUE Bánki Donát Technikumának munkatársai, a Pannon Oktatási Központot működtető Humán-Pszicho 2002 Oktató és Szolgáltató Nonprofit Kft. ügyvezetője, és egyben az intézmény fenntartója Borgulyáné Antal Zsuzsanna és munkatársai, a Pannon Oktatási Központ Magángimnázium igazgatója Borgulya Zoltán és munkatársa, a Bocskai István Református Oktatási Központ Szabó Magda Tagintézményének munkatársai, a Szent Pantaleimon Görögkatolikus Óvoda, Általános Iskola és Alapfokú Művészeti Iskola nevében Kovács István parókus, lelki igazgató és Szóládi Zoltán igazgató, a Pentelei Mentálhigiénés Általános Iskola, Szakképző Iskola, Szakiskola és Gimnázium nevében Könyves Ágnes helyezték el az emlékező koszorút a '48-as emlékműnél. 

A Dunaújvárosi Hírlap és a duol.hu közössége - olvasói és munkatársai - nevében Agárdy Csaba és Várkonyi Zsolt helyezte el a tisztelet koszorúját a városi ünnepségen.

Ez követően a kistemetőben Orosz Csaba önkormányzati képviselő, valamint a Pentele Baráti Kör Civil Egyesület nevében Pálinkás Bertalan tartott megemlékezést Barkóczi Rosti Pál nemrégiben felújított sírjánál, majd az egyesület nevében Pálinkás Bertalan és Kollárné Jánoki Anna, az önkormányzat nevében Pintér Tamás polgármester és Orosz Csaba képviselő koszorúzott Barkóczi Rosti Pál halálának 150 éves évfordulója alkalmából. 

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában