Több száz kérdés érkezett

2024.03.08. 08:00

Lesz akkumulátorgyár Fehérváron? Felújítják a Gárdonyit? – online közmeghallgatáson válaszolt a polgármester (1. rész)

Több száz hozzászólás érkezett Székesfehérvár polgármesterének, Cser-Palkovics Andrásnak a közösségi oldalán közzétett posztja alá, melyben három nappal ezelőtt leírta: szerdán 16 órától egy online közmeghallgatáson válaszol a feltett kérdésekre.

Duol.hu

Fotó: Nagy Norbert / Fejér Megyei Hírlap

A legfürgébb érdeklődők már a bejegyzés közzététele után elkezdték feltenni a kérdéseiket, így vannak, akik már hétfőn választ kaptak, de azoknak sem kellett aggódni, akik a közmeghallgatás idejében intéztek kérdéseket a városvezető felé, úgy tapasztaltuk sorra érkeztek ezekre is a válaszok, írja a feol.hu

Habár igen szerteágazó témákban érdeklődtek a hozzászólók, igyekeztük kigyűjteni a legfontosabbakat, illetve azon felvetéseket, amelyek többekben felmerültek. 

Az egyik ilyen volt a kerékpáros közlekedés a városban, mely kapcsán többek között arra volt kíváncsi az egyik kérdező, hogy a Mártírok úti Lidl áruháztól az Alba Ipari Zónáig tervez-e a város kialakítani a közeljövőben egy kerékpáros utat? 

Válaszában Cser-Palkovics András úgy fogalmazott, hogy folyamatosan szeretnének haladni a kerékpárhálózat bővítésével. A kérdező ötletét annyiban gondolták tovább, hogy az Alba Ipari Zónán át egészen Börgöndig vinnék a kerékpárutat. De ennek megvalósítására pályázati forrásra van szükség. Így, amint lehetőségük adódik pályázni fognak rá. 

Többeket érdekelte a maroshegyi Gárdonyi Géza Művelődési Ház és Könyvtár felújítása is, mely kapcsán a polgármester elárulta a felújítási tervek – állami forrásból – elkészültek. Mint írta, bízik benne, hogy lesz forrás arra, hogy ezek alapján a felújítási munkákat is el tudjuk végezni.

„A Gárdonyiban nagyon fontos munka folyik jelenleg is és eleve egy kisebb város nagyságú maga a városrész. Maroshegy közösségi élete megérdemelné, hogy kívül belül megújuljon a Gárdonyi. Brájer Éva képviselő asszonnyal dolgozunk rajta, hogy megvalósuljon ez a szép elképzelés. Előtte pedig egy szép közösségi tér, park is ki tudjon alakulni – állt válaszában. 

Volt, aki arról érdeklődött, hogy Fehérváron terveznek-e akkumulátorgyárat  létesíteni, de erre – sokak örömére – nemleges válasz érkezett.

Szóba került még a Mészöly Géza utca 5. orvosi rendelőjében lévő orvoshiány, melyre Cser-Palkovics András azt felelte: jelenleg három betöltetlen körzet van ebben a rendelőben, amit helyettesítéssel látnak el. Egyre már kiírtak pályázatot, a másik kettőre pedig áprilisban fognak. „Az állam által biztosított – hazai viszonyokhoz képest – jelentős fizetés mellett az önkormányzat minden érdeklődőnek felajánl az egyéb béren kívüli segítséget – lakás, iparűzési adó visszaadása stb. – is. Reméljük, hogy lesznek jelentkezők. Most is tárgyalunk orvosokkal a háziorvosi feladatvállalásról” – írta. 

De többen fogalmazták meg nemtetszésüket a túlzott átmenő forgalommal kapcsolatban is, amelyet a város nyugodtabb részein tapasztalnak, ide értve például a Kelemen Béla utcát. Cser-Palkovics András válaszában hangsúlyozta az eddigi csomópontépítések is a forgalom lassítása érdekében történtek. Ugyanekkor hozzátette az átalakításokat folytatják, ebben az évben a Kelemen Béla utca-Hübner András utca csomópont épül át körforgalommá, valamint engedélyeztetik a Kelemen Béla utca és a Gellért újsor csomópont terveit is. „Az átmenő forgalom megszüntetésére az iparcikk piacnál lévő útszakasz lezárása lenne a megoldás, de ezt a Palotavárosban élők többsége soha nem fogadta el. Azt tudomásul kell venni, hogy az átmenő forgalom korlátozása, amit a helyben élők érdekében vezetünk be, az bizonyos kényelmetlenséget okoz az ott élőknek is” – adta válaszul.

A fentieken túl többször felmerült még a murvás parkoló kérdése, melyre csakugyan az a válasz, hogy addig éktelenkedik abban az állapotban, ahogy jelenleg kinéz, amíg a tulajdonosa ezen nem változtat. Illetve a Móri út felújításának folytatása és a Fekete Sas Szálló felújítása után is érdeklődtek a fehérváriak. Mint írta a polgármester, a Móri út esetében tervben van a felújítás folytatása, a Fekete Sas Szálló esetében pedig annak megkezdése van tervben. 

Mindezek mellett még számos kérdést fogalmaztak meg a kommentelők, így azokat és az azokra érkező válaszokat egy további cikkünkben fogjuk részletezni.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában