Fiatal műszaki kutatók fejlesztése és nevelése

2024.03.20. 14:00

Közel kétmillió forint támogatást nyert el a Dunaújvárosi Egyetem

Egy közleményben számolt be arról a Dunaújvárosi Egyetem, hogy mintegy 1,982 millió forint támogatásból valósítják a Fiatal műszaki kutatók fejlesztése és nevelése című programjukat.

Molnár Emese

Fotó: Szabóné Zsedrovits Enikő / archív

A Kulturális és Innovációs Minisztérium megbízásából az Emberi Erőforrás Támogatáskezelő hirdetett pályázatot a Nemzeti Tehetség Program végrehajtásának 2023-2024. évi cselekvési programja keretében. Ennek részeként nyerte el felsőoktatási intézményünk a támogatást. 

Mint írják, A pályázati program célja, hogy mind az egyetemista hallgatókat, mind a középiskolás diákok közül kiválaszthassák azok a személyeket, akik tehetségük kibontását az egyetemi keretek között szeretnék megvalósítani. Nekik olyan programokat szeretnénk biztosítani, amellyel bekapcsolódhatnak az egyetemi életbe, munkába. Ezzel bizonyos mértékben szeretnék biztosítani az oktatói utánpótlást is. A megvalósítás részleteivel kapcsolatban kifejtették, hogy a Dunaújvárosi Egyetem Műszaki Intézetében a diákköri műhelyek az intézet kutatócsoportjaihoz, valamint az intézet MSZK (Műszaki Szakmai Kollégium) Tagozatához kapcsolódnak. Az intézetben anyagtudományi, roncsolásmentes anyagvizsgálati és villamos kisüléses anyagvédelmi kutatócsoport működik. A kutatócsoportok tevékenységüket szakmai napokon, tehetségnapon, TDK konferenciákon, szakmai kávéházakban, a tudományos héten, a KAC honlapján mutatják be. Az ipari partnerek számára szervezet TIP (Területi Innovációs Platform) napokon mutatják be a kutatócsoportok az eredményeiket. A kutatócsoportok finanszírozását elnyert PIACI KFI pályázatok, valamint külső partnerek által megrendelt tevékenységek fedezik. Az egyetem saját folyóiratában a Dunakavicsban, illetve nemzetközi szakmai folyóiratokban publikálják tevékenységüket. A kutatócsoportokban dolgozó oktató-kutató kollégák a hallgatók személyes mentorálását is ellátják akár TDK munka, akár szakdolgozat konzulensként.

Ez a szakmai pályázati program 2023 júliusában indult, és idén augusztusban ér a végéhez.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában