Közel 50 millió forintba kerül az illegális hulladék

2024.03.21. 20:00

Kötelező városüzemeltetési feladatokról is döntöttek

Negyvennyolc napirendi pontot tárgyaltak nyílt ülés keretében a képviselők a csütörtöki közgyűlésen, és további egy témában (a Dunaújváros Közbiztonságáért díj adományozásáról) zárt ajtók mögött döntöttek.

Molnár Emese

Fotó: Szabóné Zsedrovits Enikő

Újabb háziorvos mondta fel az önkormányzattal kötött feladat-ellátási szerződését, mégpedig dr. Kemény Ildikó, a 29-es számú felnőtt háziorvosi körzetet ellátó orvos. A közgyűlés elfogadta a felmondást (amely a hat hónapos felmondási idővel szeptember 30-cal szűnik meg).

Azt tervezi az önkormányzat, hogy egy információs célú utcabútort telepít a Városháza térre. Ehhez ki kell építeni villamosenergia ellátást is (a téren lévő elosztó szekrényből leágazva). Erre a munkálatra 1,3 millió forintot biztosítanak.

A Dunaújvárosi Kohász Kézilabda Akadémia (DKKA) Nonprofit Kft-nek 6,8 millió forint tagi kölcsönt biztosítanak arra, hogy rendezhessék a DVG-vel szemben fennálló távhőtartozást.

A Móricz Zsigmond Általános Iskola idén ünnepelheti fennállásának 70 éves évfordulóját. Ennek apropóján egy rendezvénysorozattal készülnek a Kortárs Művészeti Intézetben (KMI), többek közt kiállítással és az iskola egykori növendékeinek műsoraival. A Móricz70 elnevezésű program megvalósításához 750 ezer forintot kért a KMI alapítványa, a Modern Művészetért Közalapítvány, amelyet biztosít is a testület.

Városüzemeltetés

A közgyűlés mintegy hétmillió forintot biztosít a Dunaújvárosi Gazdasági Ellátó Szervezetnek arra, hogy beszerezzen harminc köztéri hulladékgyűjtőt, harminc padot és három kerékpártárolót.

Továbbá 7,6 millió forintos megbízást kapott ez az önkormányzati vállalat arra, hogy egynyári virágokat ültessen, illetve a rengeteg kivágott fát pótolja a város közterületein, a Baracsi úti arborétumban, a Mondbach kúria területén, továbbá a partvédmű területén a horhosok metszési munkálataira.

A közterületi hulladékgyűjtő edények ürítésére keretszerződést kötöttek a Dunanett Nonprofit Kft-vel. Az áprilistól decemberig tartó időszakra mintegy 118 millió forintot biztosítanak hozzá.

Közfeladatok ellátására (út-és járdaburkolatok karbantartása, partvédelem, hó-és síkosságmentesítés) keretszerződést kötöttek a DVG Zrt-vel, az áprilistól decemberig tartó időszakra ez 503 millió forintot jelent. Arról is határoztak, hogy az önkormányzati tulajdonú ingatlanok, létesítmények üzemeltetésére, őrzésére havonta 35,5 millió forintot biztosítanak a DVG-nek.

A város partvédelmi rendszerének gerincét képezi az a nyolc darab víztelenítő csápos kút, amelyek a Barátság városrésztől a Római körúton található víztoronyig helyezkednek el. A kutak közül a legkritikusabb, balesetveszélyes állapotban a III. számú kút van. A képviselők mintegy 10 millió forintot biztosítottak a DVG Zrt-nek a csápos kút részleges felújítási munkálatára.

Fel kell számolni az illegális hulladékot 

A Fejér Vármegyei Kormányhivatal Környezetvédelmi, Természetvédelmi és Hulladékgazdálkodási Főosztálya hulladékgazdálkodási ellenőrzést végzett a Délivárosi út és a Lokomotív utca kereszteződésénél lévő önkormányzati ingatlanon. A napirendben foglaltak szerint a hatóság 3000 m3 becsült mennyiségű építési-bontási törmeléket és további 5 m3 kommunális hulladékot is talált. Felszólították az önkormányzatot, mint az ingatlan tulajdonosát, hogy gondoskodjon az illegális szemét felszámolásáról. Az önkormányzat feljelentést tett a rendőrségen, azonban a nyomozati eljárást felfüggesztették, mivel nem lehetett megállapítani, hogy ki vagy kik tették oda ezt a tetemes mennyiségű hulladékot. Így az önkormányzatnak kötelessége elszállítatni a hulladékot, s gondoskodni a kármentesítésről. Ezzel a feladattal a Dunanett Nonprofit Kft-t bízták meg, és mintegy 48,2 millió forintba kerül a munkálat.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában