Tervezett halgazdálkodás

2024.03.14. 14:00

Kecsegéket telepítettek a Dunába

A Duna Fejér Megyei Szakaszán, Dunaújvárosban az egykori kompkikötő közelében, Kulcson és Százhalombatta térségében Horgászegyesületek Fejér Vármegyei Szövetsége HOFESZ kecsege telepítést végzett a szerdai napon, hogy felhozzák az állomány nagyságát annyira, hogy ismét horgászhatóvá nyilvánítsák.

Balla Tibor

Fotó: Szabóné Zsedrovits Enikő / Dunaújvárosi Hírlap

Elégedetten nézték a telepítést segítő halászati őrök a szállító medencéből előkerülő kecsege példányokat, megállapítva, hogy ezek lényegesen nagyobb példányok, mint amiket az elmúlt években telepítettek a Duna ezen szakaszára, így jó esély van arra, hogy nem esnek áldozatul a még itt idéző kormorán állománynak, amelyeknek ez a hengeres halfajta a kedvenceik közé tartozik. A szervezet halgazdálkodási terve is számol velük, korábban nem is szabad telepíteni ezt a fajtát a természetes vízbe, csak miután tavasszal a vizek felmelegednek és a kormoránok visszaindultak délebben fekvő élőhelyükre. 

A telepítést a helyszínen ellenőrizte Csizmadia Csaba Fejér megyei halászati főfelügyelő is, ugyanis szigorú szabályrendszer vonatkozik arra, hogy milyen halakat telepíthetnek az élővizekbe, rendelkezniük kell megfelelő származási bizonylattal, halegészségügyi bizonyítvánnyal, hogy egészen biztosan csak egészséges, ellenőrzött halak kerülhessenek a vizekbe, esetlegesen ne fertőzzék meg az ottani állományt.

Dualszky-Kovács István a Rácalmási Sirály Horgászegyesület elnöke elmondta, tavasszal jelentős mennyiségű halat telepítettek, illetve még telepítenek a Duna ezen szakaszára, már telepítettek 35 mázsa pontyot már a vízbe bocsájtottak, de március 14-én további 15 mázsa ponty, süllő és csuka kerül majd a Dunába a horgászok legtnagyobb örömére.

Program indult 2021-ben a halfaj állománynövelésére és állományi felmérésére a Magyar Országos Horgász Szövetség (MOHOSZ) korábbi közleménye alapján. Ha sikerül bizonyítani a faj megfelelő állományát, akkor – jogalkotói, szakmai felügyeleti támogatás esetén – első lépésben, legkésőbb 2025-től az éves dunai vagy tiszai területi jeggyel rendelkező horgászok évente 2 darab 60 centiméter feletti példányt vihetnek majd haza. ugyanis a hazai halvédelmi jogszabályok jelenleg kizárólag a kecsege szaporítási céllal történő befogását teszik lehetővé, horgászbottal történő kifogását követően minden példányt vissza kell engedni.

A MOHOSZ idevonatkozó közleménye

"A MOHOSZ közfeladat-ellátása keretében, az érintett területi horgászszervezetekkel együttműködve egy komplex szemléletű, középtávú szakmai programot indított a kecsege mint jelenleg „nem fogható” státuszú őshonos halfaj valós állományának és élőhelyi kockázatainak felmérésére, jelölt egyedekkel történő tömeges dunai és tiszai telepítésére. A program kitűzött célja annak bizonyítása és biztosítása, hogy a faj állománya megengedi, illetve megengedje azt, hogy ezt az egészséges, szálkamentes gasztronómiai különlegességet – szigorú méret- és darabszám-korlátozás mellett – ne csak a tenyésztett állományokból, hanem természetes vízi fogásokból is lehessen ünnepi alkalmanként biztosítani a családok asztalára..."

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában