A jubiláló küldötteket is köszöntötték

2024.03.16. 11:30

Hatvan éves a Dózsa Lakásfenntartó Szövetkezet (képgalériával)

Egy különleges alkalomra gyűlt össze a Dózsa Lakásfenntartó Szövetkezet vezetése, a kollégák és a küldöttek, valamint a vállalkozó partnereik: idén ünnepelheti a szövetkezet fennállásának hatvanadik évfordulóját.

Molnár Emese

Grőb János, Kardos Ferencné, Nyúl Sándorné, Kozári József, Nagy Bertalanné és Kovács Lászlóné

Fotó: Laczkó Izabella

A jubileumi rendezvényt a Munkásművelődési Központ színháztermében rendezték meg március 7-én délután. Az ünneplőket Gyenes Józsefné, a lakásszövetkezet elnöke köszöntötte, aki immáron kilenc éve tölti be ezt a tisztséget.

Fotó: Laczkó Izabella

Mint azt beszédében felidézte, 1961. október 20-án (pontosan ezen a napon született lapunk főszerkesztője is- a szerk.) alakult meg az első dunaújvárosi lakásszövetkezet, amely a Gagarin nevet kapta. 1964. március 3-án létrejött a Batsányi Lakásfenntartó Szövetkezet, majd az év november 5-én a Dózsa Lakásfenntartó Szövetkezet is megkezdte a működését.

Erről a korabeli Dunaújvárosi Hírlap egy rövid hírt közölt, miszerint megalakult a város harmadik lakásszövetkezete, a Vasmű kultúrtermében tartott közgyűlésen 163 alapító tag vett részt. Sorra épületek akkortájt a lakások, még ebben a lapszámban jegyezték azt is, hogy a Dózsa György úton 41 lakás műszaki átadása zajlott, a Castrum negyedben (Római városrész) pedig 82 lakás készült el, amelyekbe két hét múlva költözhettek a lakók.

 

Idővel újabb szövetkezetek alakultak, a Duna és a Weiner. Aztán 1977. január 1-jén egyesület a Dózsa és a Batsányi, majd 1980 januárjában a Duna és a Weiner is csatlakozott hozzájuk. Mára a Dózsa Lakásfenntartó Szövetkezet 93 gazdálkodási egységgel működik, amely 3535 lakást foglal magába. A szövetkezet és a gazdálkodási egységek közötti kapcsolatot pedig 57 küldött látja el.

Gyenes Józsefné hangsúlyozta, az évek során a szövetkezet nem csupán lakóhelyek sorát hozta létre, hanem egy élő közösséget, ahol generációk nőttek fel, s osztották meg életük legfontosabb pillanatait. Ahogy változik a világ, úgy a szövetkezet is folyamatosan fejlődik, hogy megfelelhessen a kor elvárásainak, igényeinek. Új technológiák, fenntarthatósági törekvések és a közösségi élet új formái várják, hogy beépítsék őket mindennapjaikba. Az elnök szólt arról is, hogy a gazdálkodási egységek, vagyis a társasházak folyamatosan törekednek a felújításokon, állagmegóvásokon, korszerűsítéseken. Nagyon sok épület átesett energetikai felújításon, homlokzatszigetelésen, tetőszigetelésen, fűtés korszerűsítésen, nyílászáró cserén. Több helyen megtörtént már a liftfelújítás, a villamoshálózat felújítása, az ejtő és alapvezeték csere, sőt, némely lépcsőházakban kicserélhették már a postaládákat, kaputelefonokat is, és kamerarendszert telepítettek. Mindezek összességében több milliárd forintos fejlesztést jelentenek.

Fotó: Laczkó Izabella

Gyenes Józsefné kiemelte, ehhez szükség volt a küldöttek, a közös képviselők iránymutató rátermettségére, hogy a saját közösségüket a fejlődés útjára tudják állítani. Nem könnyű a feladatuk, sok múlik a kitartásukon, türelmükön, segítőkészségükön, hiszen a lakók életfelfogása, hozzáállása is sokszínű. Köszönettel szólt nekik, a szövetkezet munkatársainak, és vállalkozóiknak, akik a jubileumi ünnepség megvalósulását is támogatták.

A műsor folytatásában Klép Tamás énekelt két csodás dalt az egybegyűlteknek, majd ajándékkal is köszöntötték azon küldötteket, akik immáron 25 esztendeje végzik közösségi munkájukat. Név szerint Kovács Lászlónét, Kardos Ferencnét, Nyúl Sándornét, Nagy Bertalannét, Kozári Józsefet, Grőb Jánost, valamint Szilágyi Ferencet és Andriska Gábort, akik sajnos egyéb elfoglaltságaik miatt nem tudtak jelen lenni az eseményen.

A köszöntők után állófogadással és kötetlen beszélgetéssel folytatódott a rendezvény. 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában