Dunaföldvár

2024.03.05. 11:30

Díjesővel ünnepelték meg a várossá avatás 35. évfordulóját - galériával

Méltósággal és derűvel ünnepeltek Dunaföldváron a várossá avatásuk 35. évfordulója alkalmából rendezett gálaestjükön. Az eseményen megjelent a Tolna Megyei Kormányhivatal képviseletében Szántóné dr. Novák Eszter Paksi Járási hivatalvezető, Horváth Zsolt polgármester, dr. Süveges Árpádné alpolgármester, dr. Boldóczki Krisztina és a képviselőtestület tagjai.

Balogh Tamás

Kitüntetettek

Fotó: Balogh Tamás

Az ünneplő közönséget Horváth Zsolt polgármester jegyzetek nélkül köszöntötte. A beszédéből idézünk:

- Amennyiben egy negyvenperces beszéddel készültem volna, akkor statisztikai adatokkal halmoznám el önöket. Azzal, hogy hány kilométer járdák és utak, milyen közintézmények épültek. Én viszont úgy érzem, hogy a visszatekintésemet nem innét kell megközelíteni. A mesterséges intelligenciát megkérdezve, a városunkról rengeteg általunk ismert statisztikai adatot fog felsorolni. Egy dologról viszont az adatbázisok nem beszélnek, hogy kik lakják ezt a települést és mit tesznek érte, hogy város legyen? Az épített környezetünk is nagyon fontos. De, ha mi nem töltenénk meg emberi tartalommal, akkor ez csak egy kőhalom lenne. Mi tesszük széppé és otthonossá. Mi locsoljuk meg a házunk előtti virágokat és a frissen ültetett fákat is. Otthonossá és lakhatóvá tesszük. Elvisszük a gyermekeinket az iskolákba, hogy majd kiművelt emberek lehessenek. Elmegyünk dolgozni. Mi fogjuk anyagilag és szellemileg is gyarapítani a városunkat. Ma azokat fogjuk kitüntetni, akik sokat tettek azért, hogy sikeresek legyünk vagy, hogy a jó hírünket továbbra is megerősítsük.

Az ünneplők
Fotó: Balogh Tamás

Ez után a díjak és elismerések átadására került sor

Elsőként a városismereti, várostörténeti vetélkedő dobogósait köszöntötték. Harmadik helyezést a Magyar László Gimnázium Prajda Adrienn, Schiefer Mária Viktória és Appelshoffer Anna alkotta csapata érte el, felkészítőjük Rabóczki Ildikó. A második helyen végeztek a Beszédes József Általános Iskola diákjai: Nagy Eszter, Szuszics Lujza, Váradi Eliza, felkészítőjük Keresztes Katalin. Ugyancsak ennek az iskolának a tagjai adták a győztes csapatot: Kiss Nóra, Kövesdi Kata és Kövics Kinga. A felkészítő tanáruk Keresztes Katalin volt.

Dunaföldvár Város Képviselő-testülete az idei évtől a Város Napja keretében az Év ifjú sportolója címet adományozza a kiemelkedő eredményeket elért fiatal helyi sportolóknak. 

Idén díjat kapott Futó Dorka a Dunaföldvári Kajak-Kenu Egyesület legkiemelkedőbb női kenusa. A Magyar Kajak-Kenu Szövetség felmérési rendszerében arany zónás minősítést szerzett, versenyeredményeivel 18 bajnoki pontot gyűjtött az egyesületének. Czompó Marcell Levente, aki több éve a Vallum Íjász Egyesület tagja. 2023-ban elért eredményei: 18 versenyből 16 első, 1 második, 1 harmadik helyezést ért el. Duschnig Luiza, aki négyéves kora óta, 11. éve tagja a Löfan Mazsorett Csoportnak. Most már a legidősebb korosztály, a senior csoport táncosa. Csapatban, mini formációban, duóban és szólóban is régóta csillogtatja tehetségét, illetve a csapat tamburmajorja, azaz a vezető mazsorett szerepét tölti be. Helfrich Patrik, aki 5-6 éve íjászkodik. 2020-ban teremben országos bajnok lett. Azóta többek között Európa és Világbajnok III. majd IV. Európa Bajnoki II. helyezett lett és a Dél-Dunántúli Régió Év Bajnoka, valamint a 3D Bajnoka. A 2024-es Pálya OB Kvalifikációs Versenyen I. helyezést ért el új országos csúccsal.


 Dunaföldvár Város Önkormányzatának Képviselő testülete 2024-ben két személynek ítélte a Dunaföldvár Sportjáért díjat

Klingerné Csoma Krisztinát Dunaföldvár város sportéletében végzett kiemelkedő munkája elismeréseként „Dunaföldvár Sportjáért” kitüntetésben részesítették, amit a díjazott az elfoglaltsága miatt személyesen nem tudott átvenni. A Dunaföldvár Sportjáért díjjal Dósáné Víg Katalin munkásságát is elismerték. Aki amellett, hogy a városi kézilabda utánpótlás felelőse és irányítója a Holler UNFC keretein belül, a helyi általános iskolában osztályfőnök és a csapatépítés fontosságára is hangsúlyt helyező elhivatott sportvezető. A nevéhez fűződik az iskolai labdás foglalkozások kialakítása, ami a labdajátékokat alapozza meg az egészen kicsi gyerekek számára. 

Ezután Fritz Kleisler Liebeslied darabja csendül fel Mendi Milán hegedűs előadásában, zongorán Pataki Eszter kísérte. 

Az év sportolói 
Fotó: Balogh Tamás 

A város képviselő-testülete két személynek ítélte 2024-ben a Dunaföldvár gyermekeiért díjat 

Rexeiser Rudolfné, a kezdetektől óvónőként dolgozott, és céltudatosan szolgálta a gyermekek érdekeit, fáradhatatlanul látta el a teendőit. 2021-ben, 40 év munkaviszony után nyugdíjba vonult, ebből 33 évet a dunaföldvári óvodában töltött. Máig azt vallja, hogy a legkisebb kedves gesztus is csodákat művel, a gyerekek iránt táplált szeretet és törődés sosem megy veszendőbe és az önzetlenség nem áldozat, hanem a közösség javára fordítható erény.

A város képviselő testülete a Dunaföldvár gyermekeiért díjat Rabóczki Ildikó német szakos tanárnak is megítélte. A tanárnő élete Dunaföldvárhoz kötődik. Általános és középiskolai tanulmányait az itteni iskolákban végezte. A kiemelkedő színvonalú áldozatos munkáját is a helyi gimnáziumban kezdte 1995-ben. A díj átvételekor kifejezte a reményét, hogy még hosszú ideig szeretne a falai között dolgozni és a városért tenni. 

A képviselő testület a Dunaföldvárért Emlékéremmel Sós Józsefet is kitüntette. Élete meghatározó részét Pakson töltötte. Visszaköltözése után a figyelme a dunaföldvári vizek felé fordult. Bármilyen vízzel kapcsolatos feladat, probléma adódott, annak kezelésében, megoldásában tevékenyen részt vállalt. Sós Józsefet Dunaföldvár városáért és a térségben végzett lelkiismeretes, odaadó szakmai munkája elismeréseként ,,Dunaföldvárért Emlékérem” kitüntetésben részesítette.

Ördögszekér
Fotó: Balogh Tamás

A következő kitüntetett a Pannonia Bio Zrt. volt

A cég biofinomítót üzemeltet Dunaföldváron. Az üzem biomasszaként takarmány minőségű kukoricát dolgoz fel, amelyből állati takarmányt, bioetanolt és kukoricaolajat gyártanak. A környékbeli gazdálkodók évente több mint egymillió tonna kukoricával látják el az üzemet. A Pannonia Bio Zrt. működése során kiemelt figyelmet szentel a társadalmi felelősségvállalásnak, ennek keretében 2016 óta folyamatosan támogatja Dunaföldvár Város Önkormányzatát, aki a pénzt az aktuális igényeknek megfelelően osztja el. Így kaptak jelentős támogatást a közösségi rendezvények, a segítségre rászoruló emberek, a játszóterek, a helyi sportélet szereplői, és a civilszervezetek. Dunaföldvár Város Önkormányzatának Képviselő-testülete az évek óta tartó folyamatos támogatás elismeréseként ,,Dunaföldvárért Emlékérem” kitüntetést adományozott a Pannonia Bio Zrt.-nek. 

Wartig László
Fotó: Balogh Tamás

A Dunaföldvár Díszpolgára címet Wartig László kapta meg 2024-ben

A kitüntetett 1943-ban született. A családi hagyományai miatt, mivel apja és nagyapja is önkéntes tűzoltók voltak, tizenhét évesen ő is csatlakozott a testülethez, aminek máig a tagja. Parancsnok helyettes is volt, de ma híradósként teljesít szolgálatot. Elhivatottságát, a szakma iránti szeretetét és a közösségért való tenni akarását is bizonyítja az a tény,hogy immáron több, mint hatvan éve szolgál becsülettel önkéntes tűzoltóként. Wartig Lászlónak Dunaföldvár városáért és a térségben végzett több évtizedes lelkiismeretes, odaadó szakmai munkája elismeréseként ,,Dunaföldvár Város Díszpolgára” címet adományozta. 

A gálaműsort az idén húsz éves Ördögszekér Táncegyesület rövid műsora zárta. 

 

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában