Március 15.

2024.03.15. 17:00

Akik mindezt véghez vitték, nagy idők nagy alakjai

Perkátán is ünnepi megemlékezést tartottak, az eseménynek a Győry-kastély díszterme adott otthont ahol elsőként Oláh István a település polgármestere mondott ünnepi köszöntőt.

Szentes Kitti

Fotó: Szentes Kitti

– A  történelemben akkor lehet nagyot alkotni, ha a vezetők és követőik megértik, megérzik az idő szavát. Jókai Mór, szintén e korszak meghatározó írójának szavaival élve: 

akik mindezt véghez vitték, nagy idők nagy alakjai. 

Tudták, minek van meg az ideje, mit „követel meg a haza” – mondta Oláh István.

Fotó: Szentes Kitti

Beszédében továbbá kitért az 1848-49-es forradalom és szabadságharc hőseire, azokra a márciusi ifjakra akik életüket adták az akkori Magyarországért.

Az ünnepi köszöntő után Lászlóné Szabó Edit a perkátai József Attila Könyvtár vezetője köszöntötte a résztvevőket. Bemutatta az ünnepség keretében nyíló kiállítást, mely nem más mint egy tematikus képeslap kiállítás a március 15-i eseményekről.

Fotó: Szentes Kitti

A kiállított képeslapok Steiner Józsefné nagyatádi lakos gyűjteményéből származnak, aki már évtizedek óta foglalkozik a képeslapok gyűjtésével. Számos témában vannak képeslapjai, legyen az egyházi, irodalmi, festőművészeti vagy éppen történelmi, mint a kiállított képeslapok is.

Az esemény vendége volt Horváth Béla nyugalmazott hadtörténész, aki egy mondhatni interaktív történelemóra keretein belül tartott előadást az 1848-49-es eseményekről, arról a hazaszeretetről mely fűtötte a kor emberét. S a hallgatóság szinte ott érezte magát a fronton és együtt harcolt azokkal a hősökkel akik életüket áldozták a szabadságért.

Fotó: Szentes Kitti

A rendezvényen a perkátai Vox Caritatis Egyházi Kórus vezetésével a megjelentek közösen elénekelték a Himnuszt és a Szózatot is.

Még a délután folyamán helyi civilek koszorút helyeztek el Petőfi Sándor mellszobránál majd a rendezvény zárásaként az önkormányzat, az általános művelődési központ munkatársai és a civil szervezetek képviselői a perkátai Kossuth-szobornál zárták a megemlékezést a koszorúk elhelyezésével.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában