Már nincsen lezárt stand

2024.02.16. 15:00

Több falatnyi Lengyelország a piacon

Heti piaci körképünk során is nyitott szemmel jártunk a dunaújvárosi zöldség- és gyümölcspiacon.

Agárdy Csaba

Fotó: Szabóné Zsedrovits Enikő

 A tetőfelújítás a jelek szerint befejeződött, lezárt standok már nem voltak. Ennek ellenére nem  üzemelt teljes hőfokon a piac, hiszen voltak üres standok és a vásárlók sem taposták egymás sarkát, de azért azt sem mondhatjuk, hogy nem volt forgalom. 

A piacra látogatva még tavaly év végén tűnt fel egy újdonság, mintha egy vegyesbolt települt volna ki. 

Akkor azt gondoltuk, hogy csak az ünnepi ciklusnak köszönhető a megjelenésük, de azóta is megtalálhatók a piacon, és mondhatjuk, üde színfoltnak számít a jelenlétük. Miről is van  szó? Egy dunaújvárosi, de most Perkátán élő házaspár lengyel élelmiszereket árul. Vargáné Romanoczki Dézitől megtudtuk, hogy Kecskeméten járva, az ottani piacon látták a lengyel áruk népszerűségét, és gondolták, Dunaújvárosban is lenne igény azokra a portékákra. Elgondolásukat tett követte, és tavaly év vége óta rendszeresen kipakolnak a piacon. Hogy nem volt ördögtől való az elgondolásuk, látható, hiszen mindig nagy sor áll a standjaik előtt, vagyis tényleg van  igény a lengyel árukra.
- Több mint negyvenféle terméket kínálunk.

 A legnépszerűbbek a sajtok, a különböző tejtermékek, a halkonzervek, a ruszlifélék. Krakkóból szerezzük be az árut.

Aki járt már akár Zakopanéban, akár Krakkóban, az tudja, kiválóak a lengyel sajtok. A zakopanei sajtpiacon szinte nem is lehet mást szót hallani, mint magyart és az árusok is remekül beszélnek magyarul. A Tátrában élő gurálok (a gorálok vagy gurálok egy szláv népcsoport, amely Lengyelország és Szlovákia határvidékén élnek) specialitása a sajtkészítés. A sajtot hagyományosan kézzel készítik (juhból, kecskéből, tehénből), általában füstöltek, sósak, és különleges formájúak. Tallér, hordócska vagy orsó alakúra formázott sajtot jellegzetes mintázattal díszítik a termékeket. Igazi különlegességek.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában