Fejlesztések

2024.02.29. 08:30

Megújult a közvilágítás és fejlődik a belterületi úthálózat Dunavecsén

A tavalyi év nehézségei ellenére is sikeres évet tudhat maga mögött a dunavecsei önkormányzat. A város teljes területén megújult a közvilágítás, megkezdődött a gazdasági-műszaki ellátó és szolgáltató szervezet telephelyének teljes körű felújítása, tovább fejlődik a a belterületi úthálózat -írja társoldalunk a baon.hu.

Duol.hu

Több jelentős fejlesztés előkészületeit tettük meg, melyek egy része az év első felében meg is valósul – emelte ki Vörös Sándor polgármester Fotó: Gulyás Sándor

A hazánkba is begyűrűző energiaválságnak köszönhetően nehezen indult a tavalyi esztendő Dunavecsén, ami legfőképpen a villamosenergia és a gáz esetében volt meghatározó. Jelentős könnyebbséget jelentett, hogy az önkormányzati intézmények nagy része napelemmel van ellátva, év közben pedig megtörtént a közvilágítás korszerűsítése a településen.

– A közvilágítás korszerűsítése a település egész területét érintette. A hagyományos lámpákat LED-es világító testekkel cseréltük le, ami megtakarítást eredményezett. A beruházás 60 millió forintos költségét saját költségvetésünkből finanszíroztuk. A tavalyi év végén kezdődött el a gazdasági-műszaki ellátó és szolgáltató szervezetünk telephelyének teljes körű felújítása. A beruházás költségeire a vármegyei Terület- és Településfejlesztési Operatív Program Plusz (TOP PLUSZ) Önkormányzati épületek energetikai korszerűsítése című pályázat keretében jutottunk 151,31 millió forint támogatáshoz. A projekt keretében megvalósul a gazdasági-műszaki ellátó épületének hőszigetelése, a szakemberek kicserélik az elöregedett és korszerűtlen  homlokzati nyílászárókat, megújul a fűtési rendszer, valamint az épület akadálymentesítése is megtörténik – sorolta a tavalyi esztendő eredményeit Vörös Sándor polgármester.

Jelentős infrastrukturális beruházás valósult meg a Dunavecsére települő Schneider Electric-nek köszönhetően. Körfogalom épült az 51-es főút elkerülőjénél, ami bevezeti a forgalmat az okosgyár felé, illetve megkönnyíti az áthaladást. Emellett a cég a hozzá kapcsolódó közvilágítás és csapadékvíz-elvezetésről, valamint az ivóvíz- és szennyvízcsatorna hálózat bővítéséről is gondoskodott.

– Nagyon fontos beruházások ezek településünk számára. A körforgalom megléte elősegíti a város megközelítését, illetve a tranzitforgalom áthaladását. A szennyvízcsatorna hálózat bővítésének köszönhetően közművesíthetjük a Bem, a Kölcsey és a Kisfaludy utcákat, ami megközelítőleg ötven háztartást érint. A tervek elkészültek, a jogerős engedélyek már a birtokunkban van. A kivitelezés várhatóan az idei esztendőben megkezdődhet. Folytatódik a belterületi úthálózat fejlesztése, 100 millió forintot költünk a Petőfi Sándor utca burkolatának rekonstrukciójára. A költségeket a TOP Plusz pályázaton elnyert támogatás fedezi. Magyar Falu programos pénzből Alkony utca saját forrásból a Katona József utca részleges felújítása készül el. Napelem kerül a LEADER forrásnak köszönhetően könyvtárunkra. Tervben van az intézmény felújítása, amit szintén TOP -os támogatásból kívánunk megvalósítani. A benyújtott, még elbírálásra váró pályázat részét képezi egy központi kerékpártároló és egy nyilvános illemhely kialakítása is a Fő tér közelében – vázolta a közeljövő terveit a polgármester.

Átadás előtt a Nagy Pál-féle ház

Sikeresnek bizonyult a dunavecsei önkormányzat turisztikafejlesztési konzorciumi pályázata. Az elnyert tizenkétmillió forintból újult meg a Petőfi Emlékház és Múzeum. A napokban fejeződött be a Petőfi Sándorhoz köthető Nagy Pál-féle ház rendbetétele NKA támogatásból. A költő itt lakott utolsó dunavecsei látogatásakor, ez volt a leghosszabb, legtermékenyebb ittléte. A házigazdája lányához, a szép szőke Nagy Zsuzsikához írta első szerelmes költeményeit. Az épületet az ötvenes években Vasberényi Géza, Dunavecse közismert Petőfi-kutató helytörténésze vásárolta meg, majd önerőből rendezett be emlékmúzeumot a tulajdonában lévő ingatlanban. A ház a közelmúltban került a város birtokába, ami múzeum, tájház funkciót kap. A létesítmény hivatalos átadása március 14-én lesz – tette hozzá Vörös Sándor.

Forrás: baon.hu

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában