Elismerés

2024.02.06. 20:00

Hatalmas siker, az olimpiai pontok alapján a DKSE lett a legjobb vidéki klub, az országban pedig hatodik!

A Dunaújvárosi Központi Sportegyesület a 2023-ban szerzett olimpiai és paralimpiai pontok alapján, a nemzetközi versenyeket alapul véve, a hatodik legeredményesebb lett az országban. Mivel csak öt nagy fővárosi klub előzte meg őket, így a vidékieket tekintve pedig első – derült ki a Sportegyesületek Országos Szövetségének díjátadó ünnepségén.

Gallai Péter

Schmidt Ádám sportért felelős államtitkár, Mátyás Gábor a DKSE ügyvezető elnöke, Deutsch Tamás a Sportegyesületek Országos Szövetségének elnöke

Fotó: SOSZ/Cseh Péter

A Testnevelési és Sporttudományi Egyetemen megrendezett, múlt pénteki jótékonysági bál keretében Deutsch Tamás a SOSZ elnöke, Schmidt Ádám sportért felelős államtitkár és Gyulay Zsolt, a Magyar Olimpiai Bizottság elnöke adta át a díjakat a 2023-as nem hivatalos sportegyesületi rangsor legjobbjainak. 

Az élen a Budapesti Honvéd Sportegyesület végzett megelőzve a BVSC-Zuglót és a Vasas SC-t. Negyedik a Ferencváros, ötödik az MTK, hatodik pedig óriási teljesítménnyel, a Dunaújvárosi KSE lett, az ezért járó elismerést Mátyás Gábor ügyvezető elnök vette át.

A rangsorokat a tavalyi esztendőben szerzett olimpiai és paralimpiai pontok alapján, az Európa-bajnokságokat, az Európa Játékokat, a világbajnokságokat, valamint az olimpiákat és paralimpiákat alapul véve készítették el.

Schmidt Ádám szerint a sportegyesületek sikereit eddig elsősorban a versenysportban elért eredményekben mérték, mostantól azonban fontos, hogy nyissanak a közösségi sportolók felé, így minél több embernek váljon élete szerves részévé a sport – írta beszámolójában az MTI.

Schmidt Ádám sportért felelõs államtitkár mondott beszédet
Fotó: MTI/Purger Tamás

A sportért felelős államtitkár emlékeztetett rá, hogy az Országgyűlés decemberben kodifikálta a sporttörvény módosítását, amelynek értelmében 

a SOSZ magasabb rangra emelkedett, azaz immár köztestületként végzi tevékenységét.

Hozzátette, ez nemcsak egy elismerés, hanem egy eszköz is annak a kihívásnak a teljesítésére, amelyet a szövetség, az államtitkárság és a Nemzeti Sportügynökség közösen vállalt a tavalyi év során. Ez nem más, mint a Sportoló Nemzet Program, amelynek a célja, hogy Magyarország sportnemzetből egy testben és szellemben egészségesebb, sportoló nemzetté váljon.

Deutsch Tamás beszédében kiemelte, az elmúlt egy évben újabb 112 klub csatlakozott a SOSZ-hoz, így annak már összesen 918 tagegyesülete van. Elmondása szerint ezekben több mint 6000 edző dolgozik és 180 ezren sportolnak, közülük 120 ezren versenyszerűen, 60 ezren pedig a szabadidejükben.

Deutsch Tamás, a SOSZ elnöke
Fotó: MTI/Purger Tamás

A SOSZ elnöke köszönetet mondott a kormánynak, hogy 2023-ban összesen 14,3 milliárd forint támogatásban részesítette a kiemelt 8 fővárosi és 25 vidéki klubot, utóbbiak körébe tartozik a DKSE is. Egyúttal bejelentette, hogy ez az összeg idén további 600 millió forinttal emelkedik, a kis- és közepes egyesületek támogatására pedig összesen 550 millió forint áll rendelkezésre a Hiszek Benned! program keretében.

– Minden évben az első tíz klubot ismerik el a gálán, a 2022-es eredményeink alapján tavaly tizenegyedikek lettünk, most pedig hatodikak.

Ez óriási dolog, hiszen jóval nagyobb költségvetéssel és létszámmal bíró egyesületeket is megelőztünk, vidéken mindenkit, de több budapestit is.

– Szóval nagyon büszke vagyok, és lehet is mindenki a DKSE-re. A nagyszabású gálán nem csak én voltam jelen, hanem az összes szakosztályunk képviseltette magát. 

Az elismerésért nem csak a sportolóknak és edzőknek jár köszönet, hanem mindenkinek, aki bármilyen formában segített minket.

– Legyen az szülő, szponzor, a sajtó képviselője, vagy bárki más - mondta lapunknak Mátyás Gábor, aki a SOSZ elnökségi tagja is.

A klubvezető közölte, mivel csak a felnőtt szinten elért eredményeket számították be, így részükről a torna és a kajak-kenu szakosztály nemzetközi produkciója volt olyan kimagasló, hogy hatodikak lettek.  

Díjátadók és díjazottak
Fotó: MTI/Purger Tamás

– Minden sportvezetőnek valahol álma, hogy ilyen szinten elismerjék és ilyen szintű eredményei legyenek annak az egyesületnek, amelynek munkatársa lehet. 

Elmondhatatlan, milyen érzés volt fogadni a gratulációkat és átvenni az elismerést ebben a közegben, ahol a legmagasabb szinten volt képviselve Magyarország sportélete. Ez pedig annak tükrében megsüvegelendő és óriási teljesítmény, hogy pár éve a tönk szélére került a klub. Innen sikerült talpra állni, ami azt bizonyítja, milyen erős és összetartó közösségünk van.

– Persze, pénz kell a háttér megteremtéséhez, de ez nem minden, hiszen a nálunk sokkal többel gazdálkodó egyesületek közelünkben nem voltak. 

A legfontosabb a szakmai munka, milyenek az edzők, milyen közösségeket építenek a szakosztályok, ezek összességéből jöttek ki az eredmények.

– Szóval, ez mindannyiunk nagy dicsősége és ezek szerint jó úton haladunk, Dunaújváros nevét pedig ismét fel tudjuk tenni a sporttérképre. Az pedig, hogy másokhoz képest töredék költségvetésből, kiemelt, de második kategóriás klubként ilyen eredményekre képesek vagyunk, szerintem megerősítette a felsővezetést abban, hogy jó helyre kerül ez a pénz – fogalmazott Mátyás Gábor.

S ha már anyagiak, az idei finanszírozásról még nincs hivatalos döntés, de az elnökség javaslata, az államtitkárság egyetértésével már a kormány előtt van. A DKSE ügyvezető elnöke pontos számot ezért még nem akart mondani, de úgy tűnik, hogy a 2023-as támogatásnál többet kaphatnak majd.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában