Olimpiai kvótát szereztek

2024.02.13. 13:30

Bizalmi hendikeppel indultak, most mindenki őket ünnepli

A női vízilabda-válogatott élén Mihók Attila és Cseh Sándor elképesztő bizalmi hendikeppel indult, frissen kinevezett kapitányokat még sosem méregettek ennyire ferde szemmel, és persze jó Kárpát-medencei szokás szerint az Eb-kudarc után még ferdébbekké váltak a tekintetek, még inkább húzódtak a szájak, egyesek már nyalogatták is az ajkukat, mert vérszagot orrontottak. Aztán hétfőn bevitték a csapatot a vb-n a négy közé, és ki az olimpiára.

Duol.hu

Cseh Sándor és Mihók Attila a világbajnokságon a címvédő legyőzésével négy közé, s egyben a párizsi olimpiára vitte csapatát

Fotó: MVLSZ/Balogh László

A nemzeti csapat a dohai vb-n hétfőn büntetőkkel nyert a címvédő és Európa-bajnok Hollandia ellen. 

A győzelem után Csurka Gergely, a Magyar Vízilabda Szövetség kommunikációs vezetője írt jegyzetet, amelyet nálunk is olvashatnak.

 

Csurka Gergely
Fotó: Nemzeti Sport/Árvai Károly

"Csak annyit szeretnék jelezni, mert az ilyen nem látszik a tévében, hogy amikor jött az ötödik holland ötméteres, akkor Mihók Attila majdnem a félpályáig lépdelve kiabált rá Magyari Aldára, és mutatta neki, hogy végre csapja le a karjait, azaz a lapos lövésre menjen.

Gondolom, láttátok, hogy laposan jött a labda, és ezzel az Alda-védéssel eldőlt, hogy megvertük a tavaly világbajnoki aranyérmest, januárban pedig Európa-bajnokságot nyerő hollandokat (ez vb-elődöntőt és olimpiai kvótát ért, miheztartás végett).

Mindezzel csak annyit szeretnék mondani, hogy végre jó lenne, ha mindenki elfogadná, beletörődne, netán összességében örülne neki, hogy ősz óta Mihi a női válogatott szövetségi kapitánya Cseh Sanyival együtt, és igen, képesek voltak rendbe szedni a játékot, az erőállapotot, a csapatkohéziót, a lányok lelkivilágát, kábé mindent, amit ennyi idő alatt lehetett.

Ehhez kellett sok idő, türelem, abból dupla adag, sőt – viszont míg tavaly nyáron a fontos meccseken nem kaptunk 12 alatt, addig ezen a vébén az eddigi négy mérkőzésen így festenek a kapott gólok: 8, 2, 9, 8. Tudom, volt Új-Zéland is, meg Szingapúr is, de tavaly meg volt Japán, 21 kapott góllal. Az Eb-t kétszer 14-gyel kezdtük januárban, most négy meccsen járunk 27-nél – és végre Alda is visszaért arra a szintre, ahol Tokióban járt.

Mihi kábé negyed százada van a női vízilabdában, úgy ismeri a mezőnyt, mint a tenyerét, Sanyi meg olyan modern szemlélettel közelít ehhez a sportághoz, és olyan részletekre figyel, ami páratlan manapság.

És igen, most bevitték a csapatot a négy közé – és kivitték Párizsba.

Ők ketten elképesztő bizalmi hendikeppel indultak, frissen kinevezett kapitányokat még sosem méregettek ennyire ferde szemmel, mint ahogy Madaras Norbiék (a szövetség elnöke, a szerk.) sosem látott húzása (társkapitányok) miatt is csak húzták sokan a szájukat.

És persze jó Kárpát-medencei szokás szerint az Eb-kudarc után még ferdébbekké váltak a tekintetek, még inkább húzódtak a szájak, egyesek már nyalogatták is az ajkukat, mert vérszagot orrontottak.

Az a rossz hírem van nekik, hogy ma jó hír született, visszavonhatatlanul. És ami igazán félelmetes: a vízilabda-szövetség social media platformjain eddig a fiúk sikereit övezte általános őrület, ám egységnyi idő alatt ilyen robbanásszerű like-özönt még a srácok sem tudtak generálni, mint a lányok továbbjutása. 10 perc alatt 2K, 20 perc alatt 4.7K – igen, a sportrajongók ennyire várták azt, hogy odaérjenek a lányok az olimpiára. Különösen a kosarasok katasztrófája után.

Amúgy az egész innentől lesz érdekes, hogy lekerült ez az irtózatos teher a lányokról és két a mesterről. Mert különösen Attila őrült feszültségben élte a napjait és a meccsek minden másodpercét, hiszen tudta, mennyire vékony jégen egyensúlyoznak Párizs irányába. Oda már megérkeztek. Ám az nagyon látszik rajtuk, hogy most már eszük ágában sincs hátradőlni.

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában