Városi sikerek

2024.02.24. 11:00

A Széchenyi és a Móricz iskola is eredményesen szerepelt a Pesovár Ferenc népdaléneklési verseny döntőjén

A több hónapon keresztül zajló Pesovár Ferenc Gyermek- és Ifjúsági Népdaléneklési és Népzenei Verseny ezen a héten zárult. A kétnapos döntő első rendezvényén két dunaújvárosi iskola is harcba szállt a legjobbaknak járó elismerésért.

Szente Patrícia Andrea

Fotó: LI

A Székesfehérvári Közösségi és Kulturális Központ által szervezett, több évtizedes múltra visszatekintő verseny a Fejér vármegyei települések népzenével foglalkozó, 6-24 éves fiatalok számára teremt bemutatkozási lehetőséget. A megmérettetés célja az új tehetségek felfedezése, valamint szakmai fejlődésük elősegítése. Amint arról a verseny szervezői beszámoltak, idén 28 intézmény több mint 600 diákja jelentkezett, a február 22-én és 23-án zajló döntő első napján pedig összesen 34 produkcióval léptek fel a versenyben maradt résztvevők.

A székesfehérvári Öreghegyi Közösségi Házban tartott döntőn csütörtökön az alsósok mutathatták meg, mit tudnak. Az SZKKK beszámolója szerint a fellépők között szólók, duók, triók és nagyobb formációk is szerepeltek, akik nem csak a hazai tájak zenei hagyományainak kincseit, hanem a határon túli népzenei örökség dalait is megszólaltatták. A döntőn a zsűri és a közönség számos játékos összeállítást hallhatott, de felnőttesebb csokrok is elhangzottak, hiszen néhány felsős és középiskolás produkció átkérte magát a csütörtöki versenyre. A fellépések után a gyerekek különféle kézműves foglalkozásokon vehettek részt.

A döntő során is Husi Gyula népzenész, népzene-pedagógus, hangszerkészítő, Nádasdy Fanni népdalénekes, népzene-pedagógus és Páll Éva népzenész, népdalénekes, népzene-pedagógus értékelte a produkciókat. Az eseményen mindenki kiemelkedő eredményeket ért el, ezt bizonyítja az is, hogy senki sem ért el bronz minősítést, mindenki ezüst, arany, illetve kiemelt arany minősítést szerzett.

A csütörtöki döntőn a dunaújvárosi Széchenyi István Gimnázium, valamint a dunaújvárosi Móricz Zsigmond Általános Iskola versenyzői is megcsillogtatták tehetségüket. Remek szereplésüket követően a Móricz iskola Dalos osztály nevű csapata, valamint a Széchenyi iskola Tulipán és Újvárosi Legények nevű csapata, továbbá szintén a gimnáziumot képviselő Horváth Gréta – Juhász Maja párosa és Kulcsár Lilla – Tóth Karolina duója mind ezüst minősítést szereztek a népzenei verseny döntőjén.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában