Balesetveszélyes lehet

2024.01.05. 11:30

Tilosban a buszok?

Egy olvasónk hívta fel a figyelmünket arra, hogy hónapok óta egy, vagy két autóbusz is rendszeresen parkol a Vasmű út, Dózsa György út kereszteződésénél a Dózsa György úton lévő buszmegállóban. Az említett autóbuszmegálló területét tábla és felfestett sárga útburkolati jelek mutatják.

Duol.hu

Fotó: amatőr

Hol válik el egymástól a parkolás és a tárolás? Meddig minősül egy jármű egyhelyben állása parkolásnak és honnantól tárolásnak? Okkal merül fel a kérdés a fentebb vázolt esettel kapcsolatban. Az említett buszok tárolásának ugyanis egy arra kijelölt telephely lenne a szabályszerű.  

Fotó: amatőr

A közúti közlekedési szolgáltatásokról és a közúti járművek üzemben tartásáról szóló rendelet szerint a közúti közlekedési szolgáltatáshoz használt jármű közúton vagy más közterületen nem tárolható, ugyanis az az üzembentartó, aki közúti közlekedési szolgáltatási tevékenységéhez tíznél több járművet használ, járműveit telephelyen köteles tárolni. A képen látható egyik busz például ilyen szolgáltatóhoz tartozik. Persze van, pontosabban lehet kivétel az esetben, amikor a közúti forgalom zavartalansága esetén – közúton – a közút kezelőjének hozzájárulásával, vagy esetünkben a városi közterületen közterület-használati engedéllyel rendelkezik. Azt ez esetben (még) nem tudjuk, hogy van e nekik, bár úgy gondolom, hogy ez a kérdés talán a közterületesekben is felmerülhet, hiszen ki sem kell menniük az utcára, mert a városháza ablakából is mindez jól látszik.  

Fotó: amatőr

Egyébként meg akár van engedélyük, akár nincs, a Vasmű útról jobbra kis ívben a Dózsa György útra kanyarodó járművek által lefoglalt sávba nem lehet a busz(ok) miatt besorolni. A kétsávos útszakaszon ugyanis a szabályok szerint „jobbra kis ívben, balra nagy íveben kell kanyarodni”. Már, ha lehet, főleg, ha nincsenek üzemben a közlekedési lámpák! 

Fotó: amatőr

 

Fotó: amatőr

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában