Érdemes körültekintőnek lenni

2024.01.08. 15:30

Sokat drágulhat a bankolás, de van ellenszer

Érdemes megvizsgálni melyik csomaggal járunk jól és csak olyan szolgáltatásokért fizetni, amikre valóban szükségünk van – írja a vg.hu.

Duol.hu

Fotó: Fehér Gábor

Az év kezdetén érdemes figyelemmel lennünk a bankok által január végéig kötelezően, minden ügyfél számára kiküldött kimutatásra, melyben a pénzintézetek az elmúlt év során felszámított díjakról és költségekről adnak tájékoztatást – hívja fel a figyelmet a BiztosDöntés.hu írása.

Az európai uniós elvárás mellett azt is érdemes figyelembe venni, hogy a fennálló szabályok mellett a bankok akár az infláció mértékével, tehát 18 százalékkal is növelhetik díjaikat, ám ez az emelés elkerülhető. Bár a portál szakértője, Gergely Péter szerint noha tavaly a bankok többsége élt az akkor 14 százalékos díjemelést engedélyező lehetőséggel, idén a drágulás mérsékeltebb lehet. Azonban hozzátette, hogy amíg az átlagos bankszámla tulajdonosok közel 40 százaléka havonta maximum 5 tranzakciót végez, addig a bankok előtt nincs érdemi lehetőség saját növekvő költségeik ellensúlyozására.

Group of business persons talking in the office.
Fotó: GettyImages

A szakértő arra is felhívja a figyelmet, hogy a Magyar Nemzeti Bank (MNB) statisztikái szerint a tudatosabb bankhasználattal több ezer forint is megspórolható. Ugyanis a jegybanki adatok szerint messze nem a bankszámlavezetés költségei emelkedtek a leginkább. Míg a bankok számlavezetési bevételei 

az elmúlt év első kilenc hónapjában 12,2 százalékkal, a kártyakibocsátási bevételek pedig 9,6 százalékkal nőttek, addig az egyéb, nem tranzakciókhoz kapcsolódó bevételek 90 százalékkal ugrottak meg.

Ezért a díjakról szóló kimutatást kézhez kapva érdemes megvizsgálni, hogy valóban olyan szolgáltatásokért fizetünk-e, melyeket ténylegesen igénybe is veszünk, valamint annak is, hogy hogyan csökkenthetünk egyes díjtételeken. Ehhez sokszor bankváltásra sincs szükség.

Gergely Péter felhívta a figyelmet arra, hogy 2023. július 1-jétől a bankoknak kötelezően kínált alapszámla maximális havidíja a bruttó minimálbér 1,5 százalékáról 0,5 százalékára csökkent. Ez azt is jelenti, hogy pusztán az alapszámlára váltással az ügyfelek 60 százalékának, 4 millió ügyfélnek banki költségei legalább 15 százalékkal lehetnének csökkenthetőek.

Akik pedig gyakran végeznek utalásokat (legalább havonta 15-ször), azoknak a legtöbb banknál elérhető fix díjas számlacsomagok jelenthetik a megoldást, ahol a bank havidíjért cserébe kínál korlátlan tranzakciót ingyen.

Különösen sokat spórolhatunk ,még az SMS-értesítőkön, ugyanis az MNB Fizetési Rendszer Jelentése szerint ezekért évente átlagosan 6390 forintot fizetünk, ugyanakkor többszázezer ember esetében ez az összeg az évi 20 ezer forintot is meghaladja. Gergely Péter szerint ezt érdemes internetes, push üzenetekre cserélni, amiért a legtöbb bank legfeljebb csak havi pár száz forintot kér.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában