Inkubátor a rendelőintézetnél

2024.01.27. 11:30

Minden gyermek megérdemli az esélyt az életre

Egyre másra értesülhetünk a híradásokból, hogy csecsemőt hagytak, az újszülöttek anonim elhelyezésére szolgáló inkubátorok valamelyikében. Dunaújvárosban is van erre lehetőség, a kórház mellett található rendelőintézet főbejárata mellett, több mint tíz éve, egy könnyen megközelíthető, de diszkrét helyen található az életmentő berendezés.

Török Tímea

Fotó: Szabóné Zsedrovits Enikő

Évente 4-5 gyermeket találnak Magyarországon az anyának névtelenséget, de a babának biztonságot nyújtó berendezésben, az erre a célra kihelyezett krízisinkubátorokban. Miközben biztonságos kórházi szülést követően is, jogi következmények nélkül bárki lemondhat szülői jogairól, gyermekéről. Általában a mellék-bejáratok mellé rakták az inkubátorokat, biztosítva a diszkréciót az „örökbe adónak”.

Dunaújvárosban, a kórház mellett, a rendelőintézet főbejárata mellett, több mint tíz éve, egy könnyen megközelíthető, diszkrét helyen került elhelyezésre az életmentő berendezés. 

Az inkubátor folyamatosan üzemel, rendszeresen takarítják és ellenőrzik működését, amelybe egy kívülről elhúzható ablakon keresztül lehet behelyezni az újszülöttet. Az ablak egy nyitásérzékelő csengővel van ellátva, ami a huszonnégy órás szolgálatot teljesítő portaszolgálatnál jelez. A portaszolgálat dolgozói minden jelzést ellenőriznek, amikor újszülöttet találnak az inkubátorban azonnal értesítik a gyermekosztály dolgozóit.

Fotó: Szabóné Zsedrovits Enikő

A kormányhivatal hivatalos tájékoztatója szerint, ha egy nő úgy dönt, hogy a gyermekét krízisinkubátorra bízza, nem követ el bűncselekményt. Ebben az esetben a hatóságok egyáltalán nem tesznek lépéseket, hogy a baba szülőanyját vagy más hozzátartozóit felkutassák. Fontos, hogy mindenki tisztában legyen azzal, hogy ha egy nő ilyen (válság) helyzetbe kerül, a gyermek szempontjából az egyik legjobb döntés, ha igénybe veszi a kültéri inkubátort. Jogi szempontból ezután még hat hétig lehetősége van, hogy meggondolja magát, és jelentkezzen a gyermekéért. Azután a hatóságok automatikusan engedélyt adnak a baba örökbeadására.

Adorjánné Bozsódi Irén szociális és családvédelmi szakembert a lehetséges okokról kérdeztük.

– Minden gyermek megérdemli az esélyt az életre. Az ilyen jellegű történetek hátterében nagy valószínűséggel titkolt terhesség, egy-egy súlyos krízis helyzet áll. Az esetek többségében kiváltó okként mélyszegénység, az anya fiatal kora, rendezetlen családi állapot, nem funkcionáló hozzátartói viszonyok szerepelnek. De közre játszhat a fogamzásgátlással kapcsolatos ismeretek hiánya, a szülés utáni depresszió is. A szakértői tanulmányok arról is beszámolnak, hogy a csecsemőgyilkosságok terén óriási a látencia. Ezért is rendkívül fontos hangsúlyozni, hogy az életet követelő cselekményekhez képest inkubátorba helyezni egy babát a lehető legjobb megoldás. Krízishelyzetbe kerülő várandós kismamák probléma esetén forduljanak bizalommal a családsegítő szolgálatokhoz, a családsegítő kollégák tudnak segítséget nyújtani, tanácsot adni. Adjanak esélyt a megszületett gyermekeknek az élethez – mondta el a családvédelmi szakember.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában