Közgyűlési döntések januárban

2024.01.27. 07:00

Lesz Sándorháza utca, társasházzá alakítják a Palme közi lakóházat

Harminchat napirendi pontot tárgyaltak a képviselők január 25-én.

Molnár Emese

Fotó: Szabóné Zsedrovits Enikő

A közgyűlésről már itt írtunk egyszer, és a következőkben újabb döntésekről, határozatokról olvashatnak.

A Vendker Konyhatechnika Kft. a kereskedelmi tevékenységét szeretné áthelyezni a Magyar út 17. szám alatti ingatlanra, azonban a mostani övezeti előírások nem teszik lehetővé megfelelő raktár építését. Emiatt a város településrendezési eszközeinek módosítását kérték, amit jóvá is hagytak a képviselők (a feladattal pedig azt a tervező céget bízták meg, amely a legutóbbi dokumentációt is készítette).

A sándorházi területen működő DAK Acélszerkezeti Kft. kérte, hogy az üzem területére bevezető utat nevezzék el Sándorháza utcára. A hivatali munkacsoport jóváhagyta, lakossági észrevétel nem érkezett ellene, és most a képviselőktől is zöld utat kapott az elnevezés.

Mint ismert, a Magyar Máltai Szeretetszolgálat Egyesület végzi az Október 23. téren lévő játszótér és sportpálya üzemeltetését, amelyeket egy korábbi, 2012-es pályázat keretében építtetett meg az előző városvezetés. A játszótér üzemeltetésére vonatkozó szerződést minden évben felül kell vizsgálni, s meghatározni a szükséges költségeket. Az egyesület az idei évre vonatkozóan 19,85 millió forintos költségvetést jelölt meg, amelyet a közgyűlés el is fogadott.

Úgy határozott a testület, hogy a Béke városrészben lévő, a Palme köz 2-4. szám alatti lakóházat társasházzá alakítja (jelenleg kivett lakóház, udvar elnevezéssel tartják nyilván), a közös képviselői feladatok ellátásával pedig a DVG Zrt.-t bízzák meg. Ez az ingatlan a város tulajdona, a lakásokra pedig a pálhalmai bv. intézetnek van bérlőkijelölési joga. Harminc önálló lakásról van szó, amelyeket most külön helyrajzi számokkal fognak jelölni.

Bérlakások

Volt egy napirend, amely két önkormányzati tulajdonú bérlakás felújítására vonatkozott. Mint írták, az egyik az Eszperantó út 1. szám alatt lévő tetőfelépítményi ingatlan, amelyet korábban művészek laktak. Mivel nagymértékben lelakott, 5,1 millió forint értékben szükséges ott felújítás, míg egy másik Eszperantó úti lakás felújítására 4,6 millió forintot biztosítanak.

Két helyi intézmény, az Útkeresés Segítő Szolgálat, valamint a József Attila Könyvtár szakemberlakásra nyújtotta be igényét. Előbbi egy 38 négyzetméteres Batsányi utcai egyszobás lakás, utóbbi pedig egy 51 négyzetméteres Római körúti kétszobás lakás bérlőkijelölésére kap jogot öt évre szólóan.

Nyolcvan millió forintos hitelkeretet igényel az akadémia

A Dunaújvárosi Kohász Kézilabda Akadémia Nkft. vezetése azzal kereste meg a tulajdonos önkormányzatot, hogy az idei évre 80 millió forint folyószámla-hitelkeretet igényel a K&H Banktól. A szerződés megkötéséhez szükségük volt az önkormányzat garanciavállalására, amelyet a közgyűlés biztosítani is fog.

A Magyar Kézilabda Szövetség (MKSZ) újabb pályázatot hirdetett meg az Országos Tornaterem Felújítási Programján belül. Január 31-ig lehet támogatásra pályázni, amellyel a kézilabda akadémia ismét élni kíván: kedvező elbírálás esetén 300 millió forint forrásból a sportcsarnok homlokzatát és nyílászáróinak felújítását valósítaná meg. A közgyűlés most arról határozott, hogy beadja a felhívásra a pályázatot.

E program keretében nyertek el támogatást az előző évben a sportcsarnok tetőfelújítására is: ez a projekt most azért került a közgyűlés elé, mert az MKSZ szerződésmódosítást küldött az önkormányzatnak tekintettel arra, hogy a beruházás értéke meghaladta a megállapodásban rögzített értéket. A képviselők megszavazták a szerződés módosítását.

Sürgősségi indítványként tárgyaltak arról a képviselők, hogy a temető hűtőkamrájának komplett cseréje szükséges, mert meghibásodott a hűtési rendszer. Erre mintegy 2,5 millió forintot biztosítottak.

Aztán arról is határozott a testület, hogy a DVG Zrt. tulajdonában lévő két tehergépkocsit átadnak a GESZ-nek a zöldterületek karbantartási munkálataihoz.

Körzeti praxisok

A 24-es számú felnőtt háziorvosi körzetben praktizáló dr. Táborosi Éva tavaly év végén felmondta feladat-ellátási szerződését, amely a hat hónapos felmondási idővel idén júniusban szűnik meg.

A Petőfi utca 1. szám alatti orvosi rendelőben praktizál a 7-es számú körzeti fogorvos, dr. Gátszegi Tamás. A mostani ülésen a képviselők mintegy 438 ezer forint támogatás biztosítanak a doktornak a rezsiköltségeinek rendezéséhez. Jogos elszámolás, ugyanis amíg az óvárosi rendelő felújítását végezték 2022 novembere és 2023 áprilisa között, addig a fogorvos a Vasmű út 10. szám alatt lévő, dr. Székely Károly fogorvos által ellátott praxis fogászati rendelőjében végezte a betegek ellátását, s ezalatt nemcsak az ideiglenes helyiség üzemeltetési díját fizette, hanem az óvárosi rendelő üzemeltetési költségeit is viselte.

Pályázat, „látványberuházás” nélkül

Az Interreg Duna Régió Program kiírására pályázatot kíván benyújtani a közgyűlés. A napirendben foglaltak szerint a projekt alapvetően azon városoknak nyújt segítséget a Duna Régióban, akiknek a piacait, munkaerőit és forrásait korábban a monopolhelyzetben levő ipari termelőüzemek befolyásolták, a célja pedig, hogy az ipari diverzifikáció alkalmazható modelljeit és kereteit teszteli az egyes régiók ipari városaiban. Igen hangzatos a pályázat címe, nevezetesen „SteelCityZen – a foglalkoztatás diverzifikálása a monofunkcionális ipari városokban a hatékony és inkluzív munkaerőpiacok előmozdítása érdekében a Duna régióban”. Konkrét nagy fejlesztést, vagy ahogy a rossz nyelvekben fogalmazzák, „látványberuházások” megvalósulását azonban nem olvashattunk benne, csupán azt, hogy stratégiák, tanulmányok és operatív tervek kidolgozását, promóciós tevékenységet, eszközök fejlesztését, szolgáltatások kialakítását, kisléptékű infrastrukturális beruházást támogatnak vele. Bár az előterjesztésben foglaltak szerint 1,5-3 millió eurót lehet elnyerni, ez csak a teljes partnerségre vonatkozik, Dunaújváros ebből az összegből legfeljebb a 350-450 ezer euróra (135-174 millió forintra pályázhat. Ez egy 80 százalékos támogatási intenzitást jelentene kedvező elbíráslás esetén, a fennmaradó része állami hozzájárulásból fedezhető. A közgyűlés arról határoztak, hogy benyújtják ezt a pályázatot.

A képviselők elé került ismét az „EUCF- European City Facility – Városokkal a városokért – helyi fenntartható energetikai beruházások támogatása” című program, amellyel beruházási koncepciók (tervek) kidolgozására nyerhető támogatás. A dunaújvárosi testület most a koncepció első és egyben végső dokumentumának elfogadásáról határozott.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában