Megvan a főtéri kávézó új üzemeltetője

2024.01.25. 20:00

Kereseti kérelmet terjesztettek elő az önkormányzat ellen

Harminchat napirendi pontot tárgyalt nyílt ülés keretében a közgyűlés csütörtökön, egyről, a Dunaújváros Sportjáért díj adományozásáról pedig zárt ajtók mögött döntöttek.

Molnár Emese

Fotó: Szabóné Zsedrovits Enikő

A januári rendes közgyűlésre hívta össze a képviselőket Pintér Tamás polgármester, az ülést pedig egy szomorú hírrel kezdte, miszerint Somogyi György, aki 1998 és 2010 között tagja volt az önkormányzati testületnek, január 16-án, életének 74. életévében elhunyt. Az egykori képviselőre egyperces néma főhajtással emlékeztek.

Ezt követően megkezdődött a döntéshozói munka. Az eredetileg tervezett napirendi pontok közül egyet levettek további egyeztetés címén (a lőtéren végzett beruházásokról tett nyilatkozatot az üzemeltető, ezt kellett volna jóváhagyni).

Bérleti díjak

A polgármesteri hivatal B épületének földszintjén lévő, úgynevezett főtéri kávézó üzemeltetésére pályázatot írtak ki, amelyre három ajánlat érkezett. Az egyiket érvénytelennek nyilvánították (mivel 2025-re nem volt ajánlata), nyertesként pedig a K-MAX Plusz Kft.-t hirdette meg a testület, amely havi 500 ezer forintos bérleti díjat ajánlott egy évre vetítve. A napirendben azt is írták, hogy a közgyűlés tudomással bír arról, hogy a kávézóban a vízfogyasztás költségeinek elkülönített mérése nem megoldott, ezért az almérő kiépítését megrendeli a DVG Zrt.-től.

Fotó: Szabóné Zsedrovits Enikő

Az önkormányzat tulajdona az Erdő sor 37/A szám alatt lévő egykori kollégiumi épület, amelyben a Magyar Vöröskereszt végzi az ukrajnai menekültek ellátást. A karitatív szervezet bérleti díjat fizet ezért a városnak. A mostani közgyűlésen arról döntöttek, hogy az idei évre vonatkozóan továbbra is havi 2 millió forint lesz a bérleti díj, a rezsiköltségek pedig ugyancsak a vöröskeresztet terhelik.

Kimaradt a mozi

A közgyűlés még tavaly november kötött vagyon- és felelősségbiztosítási szerződést az Alfa Vienna Insurance Group Biztosító Zrt.-vel, 44,1 millió forint éves fedezeti díjjal. A biztosító kiválasztásának előkészítését már tavaly nyáron megkezdte az önkormányzat, a szeptemberi ülésen pedig a közbeszerzési eljárás kiírásáról határozott. Ekkor még nem szerepelt a biztosítandó telephelyek között a mozi épülete, azt októberben kérte bevonni a város. Abban a hónapban döntött egyébként arról a testület, hogy az akkor érvényben lévő, ötéves szerződést felbontja a mozit üzemeltető Apolló Mozgókép Kft. (ami idén júniusban járt volna le), s pályáztatás nélkül 15 évre adta oda az üzemeltetési jogokat a cégnek. A vagyonbiztosítási szerződést tavaly novemberben kötötte meg az önkormányzat. A most csütörtöki ülésen azt a módosítást fogadta el a testület, hogy a mozi épületét belevéve, az éves fedezeti díj 44,6 millióra növekedett.

Perli az önkormányzatot a kormányhivatal?

A közgyűlés eredeti napirendi pontjai mellé sürgősségi indítványként felvettek még további hármat. Az egyik egy állásfoglalás kialakítását jelentett a Fejér Vármegyei Kormányhivatal keresetlevelével kapcsolatban. A közgyűlésen elhangzottak alapján kiderült, hogy a kormányhivatal azt a faktoring szerződést kifogásolja, amit az önkormányzat még szeptemberben kötött meg a K&H Faktor Zrt-vel.

A kormányhivatal már decemberben törvényességi felhívással élt a közgyűlésnek, miszerint eljárásjogi és anyagi jogszabályokat egyaránt megsértett a közgyűlés ezzel az 1,8 milliárd forint keretösszegű beszállítói számlák faktorálásra vonatkozó szerződéssel, s szerintük a döntéshozatali eljárás és a határozat jogszabálysértő. A dunaújvárosi testületi többség decemberben tárgyalta ezt a törvényességi felhívást, és arról határoztak, hogy nem sértik a saját maguk által alkotott jogszabályt, a döntéshozatali eljárás során betartották a rendelkezéseket, és nem fogadják el, hogy anyagi jogszabályba, törvénybe ütközne a megállapodás.

Ezt az állásfoglalást megküldték válaszként a kormányhivatalnak, amely most már keresetlevéllel élt az ügyben a Veszprémi Törvényszéknél az önkormányzattal szemben. A megállapodás felülvizsgálatát és  megsemmisítését kérték peres úton. A mostani ülésen úgy határozott a közgyűlési többség, hogy továbbra is fenntartja álláspontját, miszerint betartotta a szabályokat, törvényesen járt és, a megállapodás érvényes.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában