Díjköteles

2024.01.03. 11:00

Januártól több gyorsforgalmi útszakaszra kell sztrádamatricát venni

Január 1-jétől több, személyautóval eddig ingyenesen igénybe vehető gyorsforgalmi útszakaszra is sztrádamatricát kell váltani - figyelmeztetett az Útinform a honlapján. Változott a matrica ára is.

Körmendi Erzsébet

Fotó: KE

Díjkötelessé válik a többi között az M0-s, az M4-es és az M44-es autóút teljes szakasza, az M30-as autópálya Miskolcot elkerülő szakasza, az M31-es autópálya, valamint az M76-os autóút Balatonszentgyörgy és Fenékpuszta közötti szakasza - ismertették.
Hozzátették: 2024-től Magyarországon a gyorsforgalmi utak közül már csak az M8-as autópálya végig, az M9-es és az M80-as autóút teljes szakaszai, valamint az M60-as autópályának a Pécs-Nyugat csomópont és a végcsomópont közötti két kilométeres szakasza marad díjmentes a személyautók számára.

Ha díjköteles autópályákon és gyorsforgalmi utakon kíván közlekedni Magyarországon, akkor matricát kell vennie.
Magyarországon csak elektronikus matricák (e-matricák) vannak használatban. Ez azt jelenti, hogy már nem kell matricát ragasztania a szélvédőre. Ehelyett egyszerűen regisztrálhatja autóját online az e-matrica használatára.

Az autót közvetlenül ezen a weboldalon regisztrálhatja. A folyamat nagyon egyszerű és csak néhány percet vesz igénybe. Csupán a rendszámot kell megadnia. A matricáért közvetlenül online kell fizetni.
Kérés esetén az e-matrica azonnal érvénybe lép. Választhat későbbi érvényességi időpontot is, ha csak néhány nap múlva kíván elutazni.

Lássuk a 2024. évi magyarországi autópálya matrica árakat. 

A személyautóra vonatkozó (D1 jelű) egész éves vármegyei autópálya matrica 6600 forintba kerül vármegyénként.

Az egész évre és az ország egész területére érvényes matrica 57 ezer 260 forintba kerül személyautó esetén, míg az egy hónapra érvényes 10 ezer 360 forint. A 10 napos országosért pedig 6400 forintot kell fizetni. 

A motorkerékpárosok kétféle pályamatrica közül választhatnak: az egyhónapos 5180 forintba, míg 10 napos 3200 forintba kerül. 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában