Kiberbiztonság

2024.01.25. 10:00

Biztonság és hadviselés a digitális korban – Mi lehet a siker kulcsa?

Nap mint nap halljuk, olvassuk milyen fontos személyes adataink védelme, de tudjuk mi az a kiberhadviselés, miért válik egyre fontosabbá és miért van szükség a kiberműveleteket összefogó stratégiai szintű gondolkodásra? Ezekre a kérdésekre is választ ad Kovács László dandártábornok akadémiai doktori értekezése. A kutató A kiberbiztonság stratégiai megközelítése című dolgozatával nyerte el az MTA doktora címet.

Duol.hu

Fotó: shutterstock.com (illusztráció)

A szélvészgyorsan fejlődő információtechnológia, a mesterséges intelligencia és a kvantum-számítástechnika korában lépést kell tartani a komputerrendszereket fenyegető ellenséges támadásokkal szemben. Ehhez időtálló nemzeti stratégia kell. Kovács László dandártábornoknak, a Nemzeti Közszolgálati Egyetem Elektronikai Hadviselés Tanszék tanárának fő kutatási területe a kiberhadviselést meghatározó nemzeti stratégiák összehasonlítása és az időtálló nemzeti stratégia kidolgozása.

Kovács László
Fotó: uni-nke.hu

A kiberbiztonság már évtizedekkel ezelőtt feladatot adott a világ hadseregeinek, de Kovács László szerint 

gyökeres változást okozott az okostelefonok és más okoseszközök elterjedése. 

Manapság már gyakorlatilag mindenkinek a zsebében és lakásában ott vannak azok az okoseszközök, amelyeket el lehet érni az interneten keresztül, meg lehet figyelni őket, és akár az irányításukat is át lehet venni távolról. Ez azért lehetséges, mert az okoseszközök biztonságáról való gondolkodás nem mindig tartott lépést a technikai fejlődéssel. A lemaradás egyre inkább eltűnőben van, hiszen a hardver- és szoftvergyártók, illetve a felhasználók egyre biztonságtudatosabbak.

A digitalizáció teljesen átalakította a hadviselés gyakorlatát is, hiszen a modern hadseregek működése legalább annyira támaszkodik a hálózatba kapcsolt elektronikus eszközökre, mint a civil élet. A mindennapok működését biztosító rendszereket nevezik kritikus infrastruktúráknak, amelyek a katonai konfliktusokban értelemszerűen célpontokat szolgáltatnak a támadó hadseregeknek. A kritikus infrastruktúrák olyannyira nélkülözhetetlenek a nyugati társadalmakban, hogy az elvesztésük komoly krízist okoz az ország életében. A hadseregek számára tehát adott a feladat: 

ezeket a rendszereket egyrészt meg kell védeni, másrészt konfliktus esetén az ellenség rendszereit támadni kell.

Az egyik fő kérdés a kiberbiztonsággal tudományosan foglalkozó szakemberek számára, hogy miként lehet mérni a kiberbiztonsági stratégia hatékonyságát. Kovács László erre a célra kidolgozott egy számszerűsíthető értékelési rendszert, amellyel mérni lehet az egyébként nagyon nehezen mérhető és összehasonlítható képességeket. Ide tartozik többek között a kiberbűnözés elleni fellépés, vagy a kiberbiztonságimérnök-képzés helyzete. E célok megvalósulását mind mérni kell, és egy-két évente visszajelzést kell adni róluk a stratégiaalkotóknak, hiszen csak így marad fenntartható az ország kiberbiztonsága.
 
További részletek az mta.hu akadémiai doktorokat bemutató sorozatának cikkében.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában