Beruházások

2024.01.24. 08:00

Az építkezés jegyében telik az idei esztendő Tasson

Eredményes évet tudhat maga mögött a tassi önkormányzat. A pályázati sikereknek köszönhetően az idei esztendő építkezéssel telik majd el. A legnagyobb beruházásnak a belterületi utak fejlesztése és az óvoda energetikai felújítása, bővítése ígérkezik.

Duol.hu

A felelős gazdálkodás és a pályázati sikerek meghozták gyümölcsüket – vallja a Németh Gábor

Fotó: Gulyás Sándor

– A tavalyi év nehezen indult. A szomszédunkban dúló háború és az infláció miatt szigorításokat kellett bevezetni, melynek eredményeként megőriztük gazdasági stabilitásunkat. Sikernek bizonyultak viszont a vármegyei Terület- és Településfejlesztési Operatív Program Plusz-os (TOP Plusz) pályázataink, 178 millió forintot nyertünk hét belterületi út felújítására, közel százharmincmillió forintot óvodánk energetikai felújítására, sportszobával történő bővítésére. Az útépítési projekt a közbeszerzési eljárás lefolytatást követően elindult, írja a baon.hu. A rendelkezésre álló keretből hét útszakasz, a három gyűjtőút (Munkácsy, Március 15. utca és Kossuth krt.), valamint négy lakó és kiszolgáló út (Földváry G., Csilléry, Mátyás király, Zrínyi utca) burkolata újul meg, valamint négy csomópont fejlesztése valósul meg. A kiválasztott utcák egy része a legforgalmasabbak közé tartoznak a településen, melyek számos közintézmény (iskola, óvoda, könyvtár, a polgármesteri hivatal, valamint boltok, üzletek) megközelítéséhez fontosak – sorolta a beruházás részleteit Németh Gábor polgármester.

Az önkormányzati tulajdonú, a település mindennapi közlekedésében fontos szerepet betöltő belterületi gyűjtőutak, lakó és kiszolgáló utak rekonstrukciója várhatóan a tavasszal elkészül.

– Mintegy százharmincmillió forintot költhetünk óvodánkra. 

A beruházás költségeit a vármegyei TOP Plusz pályázatán nyert támogatás fedezi. A rendelkezésre álló keretből megvalósul az épület energetikai korszerűsítése, valamint sportszobával bővül az intézmény. Előkészítés alatt áll az úgynevezett „Öregiskola” épületének, környezetének rekonstrukciója, amit a Kiskőrösi Tankerülettel közösen kívánunk megvalósítani. Kerékpáros és vízi turisztikai útvonal épül a Soroksári Dunaág mindkét partján Ráckevétől Tassig. Köszönhetően a Pest vármegyei és a Bács-Kiskun vármegyei önkormányzatok együttműködésének, a községünk is a projekt kezdeményezettje lesz. A beruházás részeként megújul a strandunk, illetve csónakleeresztő és kerékpártároló is épül – mondta el hírportálunk érdeklődésére Németh Gábor.

– A település tavaly közel négymillió forintot nyert a Magyar Falu Program keretében, amit útépítésre fordít a község vezetése. Az önkormányzat bízik a pályáztok kínálta lehetőségekben. Tervben van a polgármesteri hivatal energetikai felújítása, amit csak jelentős önerő hozzárendelésével lehet majd megvalósítani – fűzte hozzá a polgármester.

Múzeum is épül

Két éve határozta el Tassi Helytörténeti Egyesület, hogy múzeumot és közösségi teret alakít ki a település központjában álló régi polgári házban. A Magyar Falu Program keretében elnyert támogatás biztosított keretet az állagmegóvó munkákra, valamint a tetőcserére. A felújítás a tavalyi évben is folytatódott, a szűkös eklézsiát az egyesület tagjai saját munkájukkal és civilek, vállalkozók felajánlásaival egészítették ki. A következő lépés az épület külső és belső felújítása, melynek fedezetét pályázati forrásból kívánjuk megoldani. A százötven négyzetméteres hasznos alapterületű, pincehelyiséggel és melléképülettel rendelkező ingatlannak múzeum és közösségi tér funkciót szánunk. A helytörténeti anyag közszemlére tétele mellett lehetőséget aduk a helyi művészeknek is a bemutatkozásra – tette hozzá Németh Gábor.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában