A rossz idő ellenére is folytatják

2023.12.10. 17:23

Vasárnap a vártnál kevesebben sztrájkoltak, de hétfőn is várhatók kimaradó buszjáratok

Nem okozott sem káoszt, sem jelentősebb fennakadást a munkabeszüntetés első napja. Az autóbusz-vezetők többsége a tárgyalóasztalnál küzdene a 2024-es bérfejlesztésért.

Duol.hu

A Szolidaritás Autóbusz-közlekedési Szakszervezet (SZAKSZ) által meghirdetett munkabeszüntetés első napján tapasztaltak szerint a Volánbusz munkavállalóinak óriási többsége nem támogatja a bérkövetelések érvényesítésének legradikálisabb módját, s az elmúlt évek gyakorlatának megfelelően első lépésben mindenekelőtt a tárgyalóasztal mellett törekedne megállapodásra, hiszen az 2023 vonatkozásában is eredményre vezetett. A vasárnap 16 órakor összesített adatok szerint – a szakszervezet számításaival ellentétben – a munkabeszüntetésben résztvevő autóbusz-vezetők száma nem érte el a hétszázat, aránya pedig a teljes állományukhoz képest 6 százalék, az advent második vasárnapján dolgozók létszámához képest 22 százalék volt. Ennek alapján az előzetes adatok szerint a nyilvánosságra hozott, esetlegesen nem közlekedő járatok kb. 75 százaléka mégis menetrend szerint közlekedett — írta közleményében a Volánbusz.

A Szolidaritás Autóbusz-közlekedési Szakszervezet elnöke, Dobi István elmondta:
– Átlagosan országos szinten mintegy 50 százalékos eredménnyel számolhatunk. Az autóbuszvezetők aktivitása Fejér vármegyében 60 százalékos volt. Fontos, hogy ilyenkor a sofőröknek a munkakezdés helyén, a pihenőben kell tartózkodni. Hiszen bármikor, ha lefújjuk a sztrájkot azonnal fel kell venniük a munkát. Természetesen sok visszajelzést kapunk, kapok magam is. El kell mondanom azonban, hogy az ügyünket nem politikai, hanem szakmai kérdésnek tekintem. Egy szakszervezet- mint ahogy a mienk is- azért dolgozik és kér a tagjaitól havi 4000-4500 forintot, hogy képviselje az érdekeiket. Az utasoktól vegyes reakciókat kaptam volt, aki azt kérdezte, hogy miért ilyenkor télen és miért nem inkább tavasszal sztrájkolunk a jövő évi béreinkért. Mindenesetre elnézést kérek minden utastól, akinek kellemetlenséget okozunk a munkabeszüntetéssel. Hangsúlyoznom kell azt is, hogy a két nap alatt az úgynevezett hivatás forgalmat biztosítanunk kell és biztosítani is fogjuk, tehát 66 százalékban közlekednek majd a járatok. Ez azt jelenti, hogy mindenki el tud jutni a munkahelyére, iskolába, vagy egészségügyi intézménybe. Hiszen aki szervezi a sztrájkot az felel az elégséges szolgáltatásért is- fejtette ki Dobi István.

A szervezet közösségi média felületén olvasható, hogy a SZAKSZ részben elégedett a sztrájk első napján hozott eredménnyel. Mint írják a vasárnap volt a sztrájkjuk előjátéka, és a hétfői napon fog múlni az, hogy milyen további lépéseket jelent be a szakszervezet operatív vezetése. 

 

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában