Dunaújváros

2023.12.20. 17:00

Tömegközlekedés az ünnepek idején

A volábusz tájékoztatása szerint Dunaújvárosban 2023. december 21. és 2024. január 8. között a karácsonyi, szilveszteri és az újévi ünnepek, valamint a téli szünet körüli napokon az autóbuszjáratok a megszokottól eltérően, az alábbi közlekedési rend szerint közlekednek:

Duol.hu

Fotó: Szabóne Zsedrovits Enikő

Dunaújváros – helyi járatok közlekedése a téli ünnepnapok idején

DátumNaptári napKözlekedési rend
december 21.csütörtökmunkanap, a hét utolsó iskolai előadási napja
december 22.pénteka hét utolsó munkanapja, tanítási szünet
december 23.szombatszabadnap
december 24.vasárnapmunkaszüneti nap
december 25.hétfőmunkaszüneti nap (Karácsony)
december 26.keddmunkaszüneti nap (Karácsony)
december 27.szerdaa hét első munkanapja, tanítási szünet
december 28.csütörtökmunkanap, tanítási szünet
december 29.péntekmunkanap, tanítási szünet
december 30.szombatszabadnap
december 31.vasárnapmunkaszüneti nap
január 1.hétfőmunkaszüneti nap (Újév)
január 2.kedda hét első munkanapja, tanítási szünet
január 3.szerdamunkanap, tanítási szünet
január 4.csütörtökmunkanap, tanítási szünet
január 5.pénteka hét utolsó munkanapja, tanítási szünet
január 6.szombatszabadnap
január 7.vasárnapa hét első munkanapját és iskolai előadási napját megelőző munkaszüneti nap
január 8.hétfőa hét első munkanapja és iskolai előadási napja

2023. december 24-én (vasárnap) a helyi autóbuszjáratok a belső végállomásokról 16:00-kor indulnak utoljára.

2023. december 31-én (vasárnap) a helyi autóbuszjáratok a belső végállomásokról 19:00-kor indulnak utoljára.

Forás: volánbusz.hu

Karácsonykor, majd szilveszterkor és újévkor az átlagos hétvéginél jóval nagyobb utasforgalom várható, ezért a MÁV és a Volánbusz arra kéri utasait, hogy időben tervezzék meg utazásukat, indulás előtt tájékozódjanak a menetrendváltozásról. A közlekedési társaságok járatai karácsonykor és év végén, újévkor megváltozott rend szerint járnak. Érdemes minél előbb elővételben megváltani a menetjegyeket, vagy használni az automatákat, az online jegyvásárlást az Elvirán vagy a MÁV applikációban is.

MÁV-START

A december 22-től január 2-ig terjedő ünnepi időszakban az utasforgalom szempontjából frekventált napokon a kihasználtabb reggeli és délutáni InterCity vonatok szerelvényei a más hétvégéken megszokottnál több kocsival közlekednek. A lehetőségekhez képest a helyjegyek elővételi vásárlásától függően a Budapest–Debrecen–Nyíregyháza viszonylatú Nyírség, a Budapest–Miskolc–Nyíregyháza–Debrecen–Szolnok–Budapest viszonylatú Tokaj, a Budapest–Nagykanizsa viszonylatú Tópart, a Budapest–Keszthely viszonylatú Balaton, a Budapest–Békéscsaba viszonylatú Békés, a Budapest–Cegléd–Szeged viszonylatú Napfény, a Budapest–Veszprém–Szombathely, illetve Zalaegerszeg viszonylatú Bakony, illetve Göcsej, valamint a Budapest–Pécs viszonylatú Mecsek InterCity vonatokat több kocsival indítja el a vasúttársaság. Lehetőség szerint további kocsikat is forgalomba állítanak a tervezetten felül, ha az utasforgalom alakulása ezt megkívánja. Az Elvirán már figyelhető az adott vonat ülőhely-foglaltsága a helyjegy-eladások alapján, így az utasok választhatnak elegendő ülőhellyel közlekedő (InterCity, railjet xpress) vonatokat.

A vonatközlekedésben karácsonykor és év végén, újévkor a következő változások lesznek:

  • december 24-én és 25-én az ünnepnapi,  
  • december 26-án a vasárnapi,
  • december 31-én az ünnepnapi,
  • január elsején a vasárnapi,
  • január 2-tól pedig a már megszokott munkanapi menetrend szerint járnak a vonatok.

A gyermekek, családosok, tanulók, diák- és felnőtt csoportok, nyugdíjasok is élhetnek a szokásos kedvezményrendszerrel. A már nem tanuló 26 éven aluliak a 33 százalékos hétvégi kedvezményt december 22-én 10 órától január 1-jén éjfélig vehetik igénybe.

Volánbusz

A Volánbusz helyi és helyközi autóbuszainak közlekedési rendje is változik: december 21-én, csütörtökön munkanapon és a hét utolsó tanítási napján, 22-én a hét utolsó tanítási szünetes munkanapján, 23-án szabadnapon érvényes menetrend szerint indulnak a járatok. December 24-én, szenteste és december 25-én, karácsony első napján munkaszüneti napi menetrendnek megfelelően közlekednek az autóbuszok. December 26-án a hét első tanítási szünetes munkanapját megelőző munkaszüneti nap menetrendje érvényes.

December 27. és 29. között a tanítási szünet munkanapjaira érvényes menetrend szerint közlekednek a Volánbusz járatai, ezen belül szerdán a hét első, pénteken a hét utolsó tanítási szünetes munkanapjára meghirdetett menetrend lesz érvényben. December 30-án szabadnapi, december 31-én, szilveszterkor munkaszüneti napi, január 1-jén, újévkor a hét első tanítási szünetes munkanapját megelőző munkaszüneti napnak megfelelő menetrend szerint indulnak a járatok.

Január 2. és 5. között szintén a tanítási szünet munkanapjaira érvényes menetrend szerint közlekednek az autóbuszjáratok. Január 6-án szabadnap, 7-én a hét első tanítási és munkanapját megelőző munkaszüneti nap menetrendje érvényes. Január 8-én, hétfőn a hét első munka- és tanítási napjára meghirdetett autóbuszok indulnak. A közlekedési rend hirdetménye PDF-formátumban itt érhető el.

ÜNNEPI KÖZLEKEDÉSI REND JÁRATAINK KÖZLEKEDÉSE AZ ÉV VÉGI ÉS ÚJÉVI IDŐSZAKBAN 

December 24-én (szenteste) és 31-én 16 óra után az autóbuszjáratok többsége, illetve karácsonykor és a két ünnep között számos járat nem közlekedik.

Az áruházak és bevásárlóközpontok december 25-én, 26-án és január 1-jén zárva tartanak, ezért az áruházakat érintő járatok is az ünnepnapi menetrendjük szerint közlekednek ebben az időszakban. A részletekről itt található információ.

Egyes településeken a helyi járatok az általános rendtől eltérően közlekedhetnek. A helyi járatok ünnepi közlekedési rendje itt érhető el.

Az ünnepi időszakban a Volánbusz pénztárainak nyitvatartása is változik, erről itt található információ.

Az ünnepi menetrenddel kapcsolatos teljes és részletes tájékoztatás az alábbi linken található: https://www.volanbusz.hu/hu/hirek/hir/41891. A Volánbusz kéri utasait, hogy minden esetben előre tervezzék meg utazásukat a www.menetrendek.hu oldalon. Érdemes a menetjegyek megvásárlásáról is időben gondoskodni, biztosítva ezzel a helyet az utazásra. A pénztárak előtti sorban állás elkerülése érdekében a menetjegy elővételben, online és mobilon is kényelmesen megváltható.

MÁV-HÉV

2023. december 22-én  vonatok a tanítási szünet munkanapjain érvényes menetrend szerint közlekednek. December 24-én napközben a HÉV a munkaszüneti napokon érvényes menetrend szerint jár. A H5-ös, a H6-os, a H8-as és a H9-es HÉV vonalán szenteste 16 óra után is biztosítják az utazási lehetőséget – a megszokottnál ritkábban – egészen a késő esti üzemzárásig.

December 25-én és 26-án valamennyi HÉV-vonalon a munkaszüneti napi menetrend érvényes. December 27-étől 29-éig az évvégi munkanapokon érvényes menetrend szerint járnak a vonatok. A december 31-éről január 1-jére virradó éjszakán valamennyi HÉV-vonalon biztosított az éjszakai közlekedés.

A részletes menetrendek elérhetők a HÉV honlapján: https://www.mav-hev.hu/hu/hevvege2023


 

 

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában