Ötven millió közpénzből évi több, mint húsz millió nyereséggel

2023.12.06. 17:39

Mennyibe kerül a téli síkosságmentesítés és hóeltakarítás?

Üzembiztos a géppark, idén támadhat a tél, ha úgy alakul – címmel olvashattuk Dunaújváros MJV Önkormányzata által négy évre mintegy 1 milliárd forinttal megtámogatott vállalkozás, a DS Média Kft. által kiadott városi hetilapban. Idén is van egy külsős cég a kalapban, „igény szerint”, hogy az e, amellyel három éve kötöttek szerződést az a tájékoztatóban nincs megnevezve.

Duol.hu

Illusztráció

„Az elmúlt évek jelentős fejlesztéseket hoztak, hangsúlyozta a DSTV (ők is a DS Média termékei - a szerk.) kamerája előtt Mezei Zsolt általános hatáskörű, a városüzemeltetés területéért is felelős alpolgármester:

– A „Rajta, Újváros!” Egyesület városvezetése eltökélt szándékkal munkálkodott azon, hogy ne csak lózung legyen a téli felkészülés ígérete – az elmúlt évek fejlesztései, eszközbeszerzései révén mára már elmondhatjuk, hogy üzembiztos, a feladatok ellátásához megfelelő géppark áll a rendelkezésünkre. A hóeltakarítás, síkosságmentesítés feladatába igény szerint egy külső céget is bevonunk, azonban a DVG mostantól folyamatosan kész a feladatellátásra. A géppark szervizelése, felülvizsgálata eredményesen lezárult – úgy készülünk, hogy akár nagy havak is lehetnek!” – fogalmazott.

Minek ide plusz 50 millióért egy magáncég?

Bíz(z)unk benne, hogy ez valóban így lesz, de akkor minek ide plusz 50 millióért egy magáncég?

A DVG Zrt. – akkori – vezérigazgatója, Szabó György Zoltán még 2020-ban nyilatkozta, hogy közbeszerzés keretében egy olyan céggel szerződtek, amely az utak síkosság mentesítését ellátja, megfelelő géppark áll a rendelkezésére és teljes felelősséget vállal az elvégzett munkáért. Az úgynevezett kézi, illetve járó felületek, közterületek tisztítása viszont továbbra is a saját gépparkkal látja el a DVG Zrt.”

Most nem kívánjuk részletezni azt, hogy mindezt a vállalkozó milyen színvonalon látta el, hiszen a naptár szerinti tél akkor elmaradt. Az idei tél azonban már elkezdődött. 

A magáncégnek nyereséges vállalkozás volt a hóeltakarítás

Ezt a magáncéget, a CNV SLT Kft.-t a nyilvánosan elérhető dokumentumok szerint a 2020. szeptember 16-án alapították. A Dunaújváros MJV Önkormányzata 100 százalékos tulajdonában lévő vagyonkezelő cége, a DVG Zrt. ezzel a céggel kötött szűk két hónappal később vállalkozási szerződést. A megállapodás 4 évre szól, amely annak tartalma szerint 2020. november 15-től 2024. március 31-ig köttetett, számításaink szerint összesen 200 millió forint értékben. A tárgyévi 50 millió ütemezése szerint az adott év teljesítésének első két hetében (azaz november 15. és 30. között) már 20 millió, december 31-ig újabb 10 millió forint jár a vállalkozónak, ha esik, ha nem. Az, hogy ez mennyire nyereséges vállalkozás, azt jól mutatja az, hogy a CNV SLT Kft. „Egyszerűsített éves beszámoló eredménykimutatása” szerint 2021-ben 70 milliós árbevétel mellett 28 millió, 2022-ben 56 millió árbevétel mellett 20,5 millió adózott eredményt produkált. A szerződés cégszerű aláírója Czonev József volt, akiről többek között az is olvasható a céginfóban, hogy 2023. március 24. és 2024. március 24. között eltiltás hatálya alatt áll, a cég önálló képviseletére ezalatt más személy jogosult. Az egyébként nem gond, ha egy cég nyereséges, csak - legyünk őszinték - nem így! Ez a nyereség az önkormányzat cégében, a DVG Zrt.-ben is hasznosulhatott volna. 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában